Wij doen niet aan schermtijd. (2024)

Wij doen niet aan schermtijd. (1)
  • Kind
WendySuzanne8 jaar geleden
Ons zoontje van 3 jaar is dol op beeldschermen, net als zijn ouders en net als vrijwel iedereen die wij kennen. Wij laten hem.

Qezar is drie en heeft enkele obsessies. De grootste hiervan is chocola en alles wat daar mee te maken heeft. Van Chocomel totcentjes ("Mama, zit hier chocola in?" "Nee." "Oh, mag ie dan in mijn spaarpot?") en van surprise eieren (het cadeautje interesseert hem het minst) tot extreem pure, bitterechocolade.Hij gelooft zelf dat hij hierdoor bruineogen heeft gekregen:"Ik heb chocola-ogen, he?"

Zijn tweede obsessie is hetbeeldscherm.Van groot tot klein, ongeacht het aantal pixels. Zelfs het beeldscherm bij de kassa van de Hema intrigeert hem.Hij heeft het geduld om Frozen voor de honderdste keer in één ruk uit tekijken zonder in slaap te vallenen zou daarna zelfs een spelletje op de I-pad kunnen spelen. Hij weet precieshoe hij muziek en filmpjes moet aanzetten op Youtube en eindigt daarbij regelmatigbij filmpjes waarin volwassen!! mensen kilo's surprise eieren uitpakken en laten zien welk speeltje er in zit. En zemieteren ook nog eenshet chocoladegedeelteweg alsof het niets is. Dit allesonder het genot van een irritant deuntje.Hij heeft deze filmpjes zelf ontdekt toen hij nog veel jonger was en ze blijven als een boemerang terugkomen.

Ik heb zo het vermoeden dat hier over nagedacht is, want alleen met Qezars kijkcijfers kom je er niet, want hij mag er best even kwijlend naar kijken, maar niet te lang.(Het liedjeGangnam Style heeft overigens de helft van zijn aantal hits wel aan Qezarte danken, maar dat is weer een andere obsessie)

Daarnaast maakt Qezargraag foto's en filmpjes en kijkt deze vaak schaterlachend terug. Kortom, hij is met zijn drie jaar op digitaal gebied van alle markten thuis.

Wij hebbeneen aantal jarengeledenonze tv vervangen voor een computerscherm en we kijken sindsdien waar we zelfzin in hebben, i.p.v. wat ons wordtvoorgeschoteld.Zo keken we voorheen per ongelukprogramma's als 'Hotter than my daughter' en 'Achter gesloten deuren,' puur omdat we er langs zapten en het niet meer weg konden zappen. Wij missen deze programma's niet en kijken films, series en programma'svia Netflix en NPO, want dat kun je, op een aantal programma's na, gewoon online kijken. Daarnaast maakt mijn vriend (onder andere educatief verantwoorde) apps, websites, filmpjes en al hetandere dat maar digitaal is (www.zinder.nl) en ben ik zelf ook erg bedreven met computers en telefoons. Dus we kijken, sinds we geen tv hebben, niet minder, maar gerichter naar beeldschermen. Per dag bekijkenwe wel of Qezar teveel met beeldschermen bezig is en wij sturen hemper situatie. Na drie afleveringen Zack & Quack heeft hij zelf ook wel weer zin om te steppen, alleen moeten we hem er even aan herinneren. En als het vandaaggeen gewone werkdag was geweest, hadden we vandaag met het hele gezin alle Shrek films achter elkaar aan gekeken. Gewoon omdat dat gezellig is tijdens zo'n regenachtige dag.

Om ons heen zien we dat ouders, met namebij de oudere kinderen, beeldschermtijd opleggenen er beginnen zich zelfsanti-beeldscherm groepen te vormen. Onlangs kwamen er nog 'schokkende' foto's voorbij van kinderen diemet hangende ogen enopen monden met de tong er half uit naartv schermen keken. Maak maar eens een foto van je kind als je hem een spannend verhaal voorleest. Exact de zelfde uitdrukking.Gevaarlijke stralingen, het idee dat de digitale kennis niks toevoegt, dat leren omgaan met de digitale wereld het 'normale' spelen uitsluit, kortom onwetendheid wat mij betreft.Dat moet iedereen zelf weten, maar wij vinden het goed voor de ontwikkelingvan onze kinderen. Ja, zelfs onze dochter van net één speelt wel eens een spelletje op de I-pad of swipet wat door de foto's en zingt hartstochtelijk mee met Frozen. Machtig mooi vinden wij dat. Hier was zij nog geen half jaar oud.

Verderhebben wij, en dus ookonze kinderen, een groot sociaal leven. Dekindjes spelen veel met andere kinderen, spelen buiten, luisteren naar muziek, dansen, tekenen, knutselen, bouwen,fietsen noem het allemaal maar op. Tevensgaan we er veel met zeop uit en zijn we regelmatig een weekend weg.Het één sluit het ander niet uit.Tegen de tijd dat Qezar urenop de bank ligt te gamen en in zijn broek poept omdat hij weigert naar de wc te gaan, zullen we vast beeldschermtijd invoeren, want zelfs wij hebben grenzen. Maar tot die tijd geven we hem en zijn zusjede vrijheid om te ontdekken. Uiteraard onder ons toezicht.

Voor de thuisblijvers zoals wij,fijne regenachtige dag!

Wendy Meynderts

Sabine83

8 jaar geleden

Heel herkenbaar! Mijn dochter zit ook al aan de buis gekluisterd van de tablet sinds ze 1,5 is. De surprise-eieren, inclusief het irritante deuntje, komen ook bij ons als een boemerang terug. Net als het liedje van "Daddy finger" in allerlei soorten uitvoeringen (Masha en de Beer, Frozen, Peppa Pig). Je kan het zo gek niet verzinnen of zij weet het te vinden. Mijn dochtertje kan heel zoet zelf spelen en als ze dan even tot rust moet komen, pakt ze de tablet. Na een tijdje heeft ze genoeg gezien en gaat weer spelen. Wij laten haar altijd maar gaan en stellen dus ook geen schermtijd in. Tot nu toe heeft ze het altijd zelf nog heel goed haar tijden aangegeven en is ze er niet zwaar van afhankelijk. Aan de andere kant vind ik het dan ook weer zo'n schattig gezicht, als ze met haar knietjes opgetrokken op de bank zit of languit op haar buik op de bank ligt en driftig heen en weer swiped over het beeldscherm. Zij een momentje rust, mama ook een momentje rust.

Wij doen niet aan schermtijd. (5)

8 jaar geleden

Hier wel schermtijd.Door de weeks op schooldagen gaat er niks voor 16:00 uur aan.Dan mogen ze tot we gaan eten.Na het eten is het dan in bad en naar bed.Op vrijdagochtend moeten ze er extra vroeg uit om naar de oppas te gaan.Dan mogen ze hun boterham erbij opeten en in het weekeinde mogen ze sochtends erop.Maar na half 11 moet hij wel af, kunnen ze gewoon gaan spelen. Ze hebben zat.Onder schermtijd valt alles.Tv, ipad of ds.In de auto mogen ze dan weer wel ipatten. Of dsen.Als de rit lang is.Het ligt ook aan je kind. Als mijn oudste schermtijd heeft totdat hij naar bed gaat.Duurt het minimaal 2 uur voor hij in slaap valt.En je word niet vrolijk als je kind nog steeds roept dat hij niet kan slapen als je zelf onderhand naar bed gaat.Ieder voor zich, maar tussendoor hebben ze best veel schermtijd hier vind ik.Scheeltook wel als je er zelf nietcontineu op zit natuurlijk.

Wij doen niet aan schermtijd. (6)

8 jaar geleden

Ik ben het ermee eens! Mijn oudste van 8 zit op school die hebben geregeld les op de pc etc... een digitaal schoolbord hebben ze ook.Waar ik wel op let met haar 'tabletgedrag' is dat ze niet als het 27 graden is de hele dag erop zit. Dan stuur ik haar lekker naar buiten, maar meestal zijn wij dan ook buiten fietsen of wandelen. Ook hier filmpjes over 'eten' een regelrechte hit! Snap er niets van XD Oreokoekjes die in allerlei geuren en smaken worden geproefd en jawellll een Nederlands meisje doet dat hahaha! Mag ik even zeggen wat een leuke namen jullie hebben! Creatief hoor : -)

Wij doen niet aan schermtijd. (7)

8 jaar geleden

Sorry, ik ben het er niet mee eens. Ik ben wel van mening dat kinderen veel woordjes leren van de TV of andere media. Maar het zelf oplossend vermogen wordt niet getraind. Dit vind ik persoonlijk veel belangrijker. Als kinderen ouder worden, dan wil je dat ze zelf manieren vinden om problemen op te lossen. De taal leren ze toch wel, ook met samen spelen. En media; daar ontkomen ze niet aan, dus dat wordt geleidelijk toch wel opgepikt.

Wij doen niet aan schermtijd. (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5684

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.