Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (2024)

Leren hoe je een leren riem maakt, is een geweldige manier om leerambachten te leren kennen. Het omvat slechts een paar basisgereedschappen, gemakkelijk te leren vaardigheden en een middag vol plezier.

Om te leren hoe je een leren riem maakt, heb je wat snijgereedschap nodig, een snijvlak, een blanco leren riem, klinknagels en een riemgesp. Vaardigheden kunnen bestaan ​​uit randen, groeven, snijden, stampen, klinken, schaven, verven, polijsten, polijsten. Uiteindelijk heb je een geweldige draagbare riem.

Het zal waarschijnlijk een stuk makkelijker zijn dan je denkt. In eerste instantie dacht ik dat het misschien een beetje te veel zou zijn voor een eerste project. Hoewel ik er de tijd voor nam, besefte ik dat het een geweldige manier was om kennis te maken met een paar gereedschappen en uiteindelijk een bruikbaar leren item te krijgen. Laten we het bekijken!

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (1)

Leren riemproject in uitvoering

Spannend! Dus waar beginnen we? Er zijn een paar dingen om over na te denken met betrekking tot het hele project. Ze kunnen ervoor zorgen dat u geïnteresseerd bent in het eindresultaat, terwijl ze ook niet in een vroeg stadium te veel uitgeven aan materialen en gereedschappen. We willen dat dit leuk is en dat je het vak kunt ontdekken.

Met wat meer ervaring leer je welke gereedschappen je het liefst gebruikt, welke stijl riemen je graag maakt en zelfs welke afwerkingen je voorkeur heeft. Hardware (gespen en klinknagels) heeft ook veel opties, er zijn veel kleuren en afwerkingen beschikbaar.

Er zullen ook een paar stappen zijn die je zult leren. Ze omvatten het voorbereiden van de materialen, hoe en wanneer te beslissen over verschillende vormen en sneden, en welk gereedschap het beste werkt. Om een ​​leren riem te maken, zonder hem te verven, heb je aan een middag genoeg. Iets langer als je de tijd neemt (wat ook werkt!)

Dus laten we erin duiken en aan de slag gaan.

Geweldig, dus ik heb veel tijd besteed aan het leren over leerambachten (een heel klein beetje in het grote schema), hoewel genoeg om genoeg zelfvertrouwen te hebben om een ​​leerambachtsproject te starten. Terwijl ik nadacht over wat ik wilde maken, hield ik in gedachten dat het vrij eenvoudig moest zijn, zodat ik niet gefrustreerd raak.

Ik wilde ook dat het gemakkelijk genoeg zou zijn om een ​​paar vaardigheden uit te proberen en te zien hoe het met me gaat. Ik wilde ook niet dat het te duur zou zijn voor materialen en gereedschappen, en eindigde met een leren riemproject. Geweldig, maar wat voor soort?

Sommige riemen hebben ingewikkelde patronen die erin zijn uitgesneden of gestempeld. Anderen hebben lijnen die langs de rand lopen. Anderen zijn dik, sommige zijn dun, sommige zijn van natuurlijk gekleurd leer en sommige zijn geverfde kleuren. Sommige hebben gespen die met een haak worden gesloten en andere worden vastgezet met een tand.

Ik probeer de dingen meestal eenvoudig te houden tijdens de eerste run, dus hier was mijn denkproces voor elk van de hoofdstukken.

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (2)

Plantaardig gelooide lederen riem leeg

Tegenwoordig zijn alle soorten leer algemeen verkrijgbaar. Een van de belangrijkste onderscheidende factoren is het proces dat wordt gebruikt om het te looien. Chroom gelooid produceren zacht, flexibel leer. Plantaardig gelooid leer is meestal iets stijver, dikker en heeft de natuurlijke huidskleur op het oppervlak. Plantaardig gelooid (ook wel vegetarisch gelooid genoemd) leer wordt al duizenden jaren gemaakt met behulp van dat proces.

Ik wil een klassieke riem maken! En plantaardig gelooid leer is uitstekend geschikt voor riemen en riemen, dus dat was mijn keuze. Het is verkrijgbaar in volledige of gedeeltelijke huidmaten (de volledige huiden van een dier). Deze kunnen maar in gordelriemen worden gesneden. Het is ook verkrijgbaar in voorgesneden bandjes. Ja! Dit is de manier om te gaan. Voor weinig geld heb je een lange riem van een constante breedte, klaar om een ​​riem te worden.

Degene die ik kreeg was 1-1"4 breed, 50" lang en 8/9oz gewicht. Gewicht, leerde ik, verwijst ook naar de leerdikte. 8/9oz is over het algemeen een goed gewicht voor het maken van banden.

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (3)

Gereedschappen voor leerbewerking

Toen ik eenmaal had besloten een riem te maken, leerde ik op welke leerbewerkingsvaardigheden ik mijn hand kon oefenen. Een paar vaardigheden leken leuk, dus dit is wat ik van plan was:

 • Rand
 • Groeven
 • Snijden
 • Ponsen
 • Klinken
 • Skiven
 • Ontglazing, verven en verzegelen
 • polijsten
 • En hopelijk het dragen van 🙂

Elk heeft meestal een uniek hulpmiddel dat helpt bij de taak. Laten we ze eens bekijken. Hier is een gemakkelijk te controleren tabel, met details over elk hieronder. Als je de riem niet verft, heb je de ontglazer, kleurstof, sealer en wollen bekladders niet nodig.

Als u geïnteresseerd bent in een volledige gids voor alle gereedschappen voor leerbewerking, klik danhierom degene te lezen die ik heb samengesteld.

GereedschapsnaamFunctie
RanderGereedschap dat wordt gebruikt om de hoeken van leer af te scheren
GrooverSnijdt gegroefde lijnen in leer
Xacto-mesAlgemeen snijgereedschap - scherp en werkt geweldig op leer
SnijmatBiedt een snijvlak dat de tafel en het mes beschermt
PriemDun, metalen gereedschap voor het markeren en maken van gaten in leer
PerforatorBladed-tool voor het maken van gaten in leer
Einde ponsSpeciaal gevormd gereedschap voor het doorknippen van de uiteinden van riemen en banden
Nylon bordZacht, dicht oppervlak waarop leren ponsgereedschappen kunnen worden gebruikt
maulEen afgerond, hamerachtig stuk gereedschap om op leren gereedschap te slaan
PlakjesScheert dunne laagjes leerstof weg
KlinknagelsMetalen hardware die wordt gebruikt om leermateriaal samen te voegen
Verscheurde SetterGereedschap dat wordt gebruikt om metalen klinknagels te verbinden
GespHardware die de uiteinden van de riem met elkaar verbindt
RolmaatFlexibele regels die worden gebruikt om de tailleomvang te meten
PolijstmiddelHouten gereedschap om leren randen glad te strijken
OntglazerSamenstelling gebruikt om leer schoon te maken voor het verven
KleurstofPigment gebruikt om leermateriaal te kleuren
SealerSamenstelling gebruikt om geverfd leer te beschermen
Wol DaubersWolballen gebruikt voor het aanbrengen van ontglazer, kleurstof en sealer

Randen

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (4)

Leerbewerking Edger

Leren kantensnijders worden gebruikt voor het afscheren van de vierkante hoeken van leermateriaal. Ik koos een kantensnijder die niet te duur was. Ze zijn er in verschillende maten, ik koos er een uit het midden van het maatbereik (maat 2), omdat ik dacht dat ik altijd een grotere of kleinere kon krijgen voor toekomstige projecten als ik eenmaal had geleerd wat de voorkeur had.

Groovers

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (5)

Leer Werkende Steek Groover

Ik had gelezen dat groeven handig zijn om leerlijnen uit te groeven waar steken kunnen rusten. Ze kunnen ook voor decoratieve doeleinden worden gebruikt. Omdat ze er heel cool uitzagen door kleine kanaaltjes van leer te groeven, wilde ik er zeker een proberen. dus een groover die ik heb.

Xacto-mes

Een scherp mes is essentieel voor glad leerwerk. Hier kunnen verschillende soorten gangbare messen worden gebruikt. Deze omvatten utility-messen, stanleymessen en knutselmessen. Ik had een xacto-mes bij de hand, dus gebruikte dat.

Het helpt ook om een ​​snijmat als werkoppervlak te gebruiken. Ik heb een van die groene Olfa-matten, die werkt goed.

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (7)

Snijmat

Priem

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (8)

Leer werkende priem

Priemen zijn dunne, metalen gereedschappen die worden gebruikt om leer te markeren en er kleine gaatjes in te maken. De riem zal voornamelijk markeringen gebruiken, die kunnen worden gemaakt met ons mes. Dus hoewel een priem niet vereist is, voel je vrij om er een te gebruiken als je die al hebt.

Ponsen

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (9)

Lederen werkende perforator

Er zijn zoveel soorten leren ponsen beschikbaar voor alle soorten gaten en vormen. Dit zou een basisriem worden en ik zou er gaten in moeten maken voor verschillende maten. Een perforator zou deze klus gemakkelijk maken.

Sommige zijn in de hand te houden waarbij de pons tussen verschillende formaten roteert. Anderen zijn enkele stoten van een bepaalde grootte. Ik wilde het gevoel hebben dat ik een echte leerbewerker was! Dus ik kreeg een enkele klap. Het was een gangbare maat, dus ik dacht ook dat als ik niet van leerbewerking zou houden, ik in ieder geval mijn eigen riemen zou kunnen aanpassen voor de rest van mijn leven. 🙂

Ook moeten stoten worden geslagen met een zachter oppervlak dan een hamer, zodat het metaal van de stoot niet wordt beschadigd. Er zijn dingen die mauls worden genoemd. Ze hebben een rond, nylon slagoppervlak en zien er echt cool uit. Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar op basis van hoe geweldig ze eruit zagen en dat ik het kon gebruiken om de mooie enkele stoot te slaan die ik ging gebruiken, deed ik mee!

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (10)

Leer Werkende Nylon Maul

Er zijn ook ponsen die zijn ontworpen om het uiteinde van riemen en riemen door te snijden, bandponsen genoemd. In plaats van de uiteinden langzaam met de hand af te snijden, kun je de metalen pons er gewoon overheen leggen, erop slaan en de vorm van de punt wordt perfect bijgesneden. Ik heb een Engelse point strap end punch. Een beetje een uitspatting voor een snit die ik met de hand had kunnen doen, maar nogmaals, ik wilde een echte leerbewerker worden 🙂

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (11)

Lederen gereedschap - Engelse puntriempons

Onder stoten is het aan te raden om een ​​zacht oppervlak te gebruiken, zodat de ponsbladen niet tegen iets hards aanbotsen en beschadigd raken. Een nylon snijblad (zoals gebruikt in de keuken) werkt prima. Ik heb een kleine (misschien 8 "x 6") online en het werkte als een zonnetje.

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (12)

Leren gereedschap - snijplank

Snijmachines

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (13)

Leerwerkende Skiver

Skivers worden gebruikt om leerlagen weg te scheren. “Waarom zou ik dit nodig hebben voor een riem?”, dacht ik. Ah!, dat stuk dat om de gesp vouwt. Als we het leer er gewoon overheen zouden vouwen, zou het daar twee keer zo dik zijn, en echt omvangrijk. Door het tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke dikte te schaven, betekent dit dat het ongeveer gelijk zal zijn met de rest van de riem, eenmaal gevouwen en vastgezet met klinknagels. Leuk.

Ik kreeg een Tandy-skiver die niet te duur was en die het werk redelijk goed leek te doen.

Klinknagels

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (14)

Leren klinknagelset

Ik heb er al eerder van gehoord, hoewel ik ze nooit heb gebruikt. Het klonk interessant dat er op metaal moest worden gebonkt om iets te laten werken. Oké, klinkt goed, laten we klinken. Ze zijn meestal gemaakt van twee stukken metaal, een met een lange tand en een met een gat. De klinknagels worden door het leer geduwd en gezet met een klinknagelzetter.

De klinknagelzetter bestaat uit slechts twee verschillende onderdelen (op het instapniveau, handmatige zetters - er zijn gespecialiseerde tafelklinkmachines, hoewel dat veel verder gaat dan onze eerste riem). Er is een metalen basis waar de onderste klinknagel stevig in zit. En een metalen staaf met een gebogen uiteinde die over de bovenste klinknagel zit.

Die metalen staaf wordt met een maul geslagen en de kracht drijft de klinknagels samen en zet ze vast. Daarmee zou je kunnen zeggen: "je bent helemaal klaar". 🙂 Oké, oké, ik stop met de vreselijke woordspelingen. Of zal ik?…

Hiervoor heb ik zojuist een klinknagelkit van Amazon gekocht. Ik denk dat het minder dan $ 10 was en veel klinknagels, een basis en een setter bevatte. Perfect.

Gesp

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (15)

Leren gereedschap - Massief messing riemgesp

Riemgespen zijn er in vele soorten, stijlen en maten. Ik ging met een basisversie, met een zilverkleurige afwerking. De foto hierboven is een massief koperen exemplaar dat ik had voor een toekomstig project.

Rolmaat

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (16)

Leren gereedschap - meetlint

Dit is een flexibele liniaal die kan worden gebruikt om de maat te meten van de persoon voor wie je de riem maakt. Ze zijn algemeen verkrijgbaar bij handwerkwinkels, bouwmarkten en online.

Polijstmiddel

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (17)

Leerbewerking houten polijstmachine

De randen van leer kunnen de natuurlijke vezels blootleggen. Na verloop van tijd kunnen ze rafelen en verzwakken. Bovendien zien ze er niet altijd geweldig uit. Over het algemeen zijn de randen op de een of andere manier afgewerkt om bescherming en een mooie visuele aantrekkingskracht te bieden.

Burnishers zijn meestal houten gereedschappen die wrijving gebruiken om de vezels van leerranden op te warmen en samen te binden. Het maakt een soort glad oppervlak, dat kan best mooi zijn.

De polijstmachine (soms een gelikter genoemd) die ik kreeg was een simpele (ik denk gemaakt van grenenhout) voor slechts een paar dollar. Liefhebbers gemaakt van luxere, dichtere houtsoorten zijn ook populair.

Ontglazer, kleurstof en sealer

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (18)

Leerverf en afwerking

Achteraf gezien had ik een eerste project riem zeker niet geverfd en afgemaakt. Of misschien zelfs wat latere projectriemen. Het verfproces kan langdurig zijn, afhankelijk van de temperatuur en moet worden schoongemaakt. hoewel verven op zichzelf al een leuk project kan zijn, zou ik het niet aanraden in combinatie met een eerste riem.

Sinds ik het heb gedaan 🙂 zal ik het in de stappen opnemen. De kleurstof die ik kreeg was de pro van Fiebling. Het had goede recensies en leek goed te werken. Het zou best goed werken. Ik heb ook de Fiebling's deglazer, een chemische formule die wordt gebruikt om leer schoon te maken / voor te bereiden voordat het wordt geverfd. Het leek ook goed te werken.

De sealer gaat als laatste aan. Het wordt gebruikt om het leer te beschermen en ook om te voorkomen dat de kleurstof op kleding wrijft. Wollen daubers zijn ook nuttig. Het zijn kleine bolletjes wol die aan een dun draadhandvat zijn bevestigd. Ze maken het gemakkelijk om de ontglazer, kleurstof en sealer in te dopen en aan te brengen.

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar ondanks alle opwinding is het gemakkelijk om er meteen in te duiken. Een beetje voorbereiding maakt het allemaal soepeler en leuker.

Maak een werkoppervlak schoon. Het kan een keukentafel, werkbank en zelfs een salontafel zijn. Het moet stevige poten hebben en erop kunnen worden gehamerd. Maak je geen zorgen! Het oppervlak moet worden beschermd met de snijmat en nylon plaat bij het ponsen/klinken, zodat je geen deuken achterlaat in de mooie eetkamertafel 🙂

Zorg ervoor dat al uw gereedschappen en materialen zijn besteld, ontvangen, georganiseerd en op hun plaats.

U moet beslissen hoe lang de voltooide riem moet zijn. Doe dit door een meetlint te gebruiken en rond de taille te meten van de persoon voor wie je de riem maakt.

Een gebruikelijke "vuistregel" is om ongeveer 9 "- 10" inch toe te voegen aan de tailleomvang. Dus voor iemand met een taillemaat van 36 inch, moet de blanco riem worden bijgesneden tot ongeveer 46 inch lang. Hierdoor blijft er genoeg materiaal over om bij de gesp om te vouwen, en een deel om uit te steken buiten de gaatjes van de gesp.

Dit zou een goed klein avontuur zijn, dus daar ging ik. Ik bestelde de tools (veel vermeld in dit bericht) en kreeg alles bij elkaar. Ik was niet van plan erover te schrijven, anders zou ik meer foto's hebben gemaakt, hoewel ik er een paar heb en die onderweg zal toevoegen.

Om te beginnen heb ik de leren riem blanco uitgerold. Het rook lekker (mmmm, leer), en lag lekker in de hand. Een comfortabel materiaal om mee te werken.

Het was een beetje stijf maar niet te stijf, meer een mooie, plooibare dikte die kan worden bewerkt / gevormd. Dit is dus allemaal nieuw! Wat eerst te doen? 🙂 Ik dacht dat randen maken leuk zou zijn, dus pakte ik de kantensnijder en begon aan een rand aan het einde van de onderkant (voor het geval ik het echt verprutste en het moest afsnijden).

Het ging soepel, langzaam en gelijkmatig een stukje van de bocht af. Wow cool! Ik deed wat meer en kreeg er gevoel voor, niet zo moeilijk als ik oorspronkelijk dacht.

Bij het bekijken van online video's hield ik de kantensnijder in een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van de leren hoek en duwde hem langzaam naar voren, zodat de tool het werk kon doen. Het mes was scherp en sneed mooi. Degene die ik gebruikte was een CrazeEve edger - ik had nog nooit van dat merk gehoord, maar het had goede recensies op Amazon. Ik zou het eens moeten zijn met die beoordeling, gebaseerd op het eerste gebruik.

Hier is een video van randen in actie:

Dus nu ik wat leerrandjes rond de tafel had liggen, begon ik me een vakman te voelen haha! Maar er is nog veel meer te doen. Dus wat is het volgende? Ik had een groover gekocht en dacht dat ik het aan dezelfde kant zou proberen (ook voor het geval ik het verprutste en het moest afsnijden).

Voor de groover heb ik een Kyoshin-Elle, in de hoop op iets meer kwaliteit dan pure instapmodellen. Ik paste de breedte aan en liet het knipelement langzaam op het leer zakken; Ik verwachtte dat het zou schuren en moeilijk naar me toe te trekken zou zijn. Verrassend genoeg sneed het zo soepel een gelijkmatige groef in de leren rand.

Terwijl ik hem naar me toe trok, hield hij een rechte lijn en een klein stukje leer spoelde omhoog door het snijgat, waardoor het bijna een leren draad was tegen de tijd dat ik me een weg baande langs de riem. Ik zou eerder zijn gestopt, hoewel het zo soepel ging en het één aangesloten snee maakt, ik wilde niet te vaak stoppen. Deze video toont de vloeiende lijnen die groeven maken:

Een of twee keer deed ik het gewoon om het werk te controleren, en voordat ik het wist, had ik een groef over de lengte van de riem. Ik deed hetzelfde aan de andere kant, en nu had de riem enkele eenvoudige, maar toch klassieke decoratieve lijnen.

Daarna mat ik ongeveer waar de gesp zou komen en het leer moet worden omgevouwen, en gebruikte een skiver om wat van het leer af te scheren. Dit is absoluut een verworven vaardigheid (die had ik nog niet echt!). De skiver had een flink mes, dus ik trok het voorzichtig naar me toe en verwijderde lagen leer.

Bij sommige sneden duwde ik te diep en moest ik er omheen schaatsen om alles gelijk te krijgen, maar gelukkig heb ik het leer niet zo dun gesneden dat het uit elkaar viel, dus uiteindelijk is alles goed genoeg om verder te gaan. En aangezien dit in zichzelf vouwt, is het sowieso niet te zien in het eindproduct.

Hier is een skiver in blokstijl in actie:

Vervolgens was ik opgewonden om de punch uit te proberen. Ik kreeg een 4,5 mm, omdat ik dacht dat het voor de meeste gaten zou dienen die ik nodig zou hebben, als ik in eerste instantie maar één stoot zou moeten kiezen. Ik heb gemeten voor het gat van de riemgesp (waar de staaf door de riem duwt, degene die in de gaten gaat), en gebruikte een eenvoudige CS Osbourne priem om de locatie van het gat te markeren.

Omdat ik geen langwerpige stoot had, markeerde ik gewoon een tweede gat op ongeveer 2,5 cm afstand, sloeg beide (met een heel eenvoudige hamer) en gebruikte een snijmes om rechte sneden tussen de gaten te maken om ze te verbinden, en maakte een langwerpige opening. Klaar.

Nadat ik me redelijk goed voelde over het ponsen van de gespgaten. Ik was aanvankelijk niet zo bezorgd over de tussenruimte, ik wilde gewoon een aantal gaten om te oefenen, en dat zou later hopelijk bij me passen, dus gemeten waar ik dacht dat ze moesten beginnen, en er verschillende gaten in geslagen, misschien ongeveer 1/2 " deel.

Dit is misschien te dichtbij, nogmaals, ik ben op dit moment gewoon aan het experimenteren. De stoot was heel soepel en scherp, waardoor de gaten met weinig moeite echt scherpe, zuivere sneden maakten.

Hier is een multi-hole punch in actie:

Ik wilde de punt van de riem wat karakter geven, dus had ik een riempons met Engelse punt, ook een Kyoshin-Elle, uitgelijnd en het uiteinde geponst. Het kwam er vrij schoon uit. De pons was iets breder dan het leer (ik had een andere maat moeten gebruiken, hoewel ik er maar één had, dus het zou werken 🙂).

Ik gebruikte de edger om alle randen te omzeilen en polijstte het lichtjes met de houten handpolijstmachine. als je ernaar kijkt, valt het mee.

Toen herinnerde ik me dat ik een riemlus moest maken! Gelukkig had ik een klein stukje schroot waar ik een klein stukje uit heb geknipt. Het was net lang genoeg om te werken, oef 🙂 Ik heb het gegroefd en omzoomd op dezelfde manier als de riem, dus de styling kwam overeen.

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (19)

Leren riem voorbereiden om te verven

(Nogmaals, achteraf zou ik niet aanraden om een ​​riem te verven voor een eerste project, het voegt veel tijd toe. Hoewel ik dacht dat ik het hier zou opnemen, aangezien dat de ervaring was die ik had).

Vervolgens was het tijd om het te verven. Ik ging de tuin in en legde een vuilniszak op een plastic schoenenrek (zoals degene waar je natte schoenen bij de deur in stopt als je van buiten komt op een regenachtige of besneeuwde dag), en zette die op een tafel. Het is meestal het beste om buiten te verven, omdat de dampen van de ontglazer niet geweldig zijn om in te ademen.

Ik kruiste mijn vingers, hoopte er het beste van, en bracht de deglazer aan, met wat daubers (ik had pas onlangs geleerd wat dat waren haha), en liet het drogen. Even later, misschien 20 minuten, deed ik hetzelfde om de kleurstof aan te brengen. Ik wachtte nog ongeveer 15 minuten, had waarschijnlijk langer moeten wachten, een tweede laag verf aangebracht en volledig laten drogen.

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (20)

Leren riem geverfd

Oh! Ik was het bijna weer vergeten, de riemlus 🙂 Ik deed snel hetzelfde met de lus en liet hem naast de onderkant drogen. Ongeveer 2 uur later heb ik wat wax sealer aangebracht en het was klaar om af te werken! Ik had waarschijnlijk meer tijd moeten laten voordat ik het verzegelde, maar nogmaals, dit was gewoon om alles uit te proberen en te zien hoe het proces verliep.

Nu kunnen we de hardware aantrekken, zo dicht bij een echte riem! Maar ik heb nog nooit echt geklonken, voldoende gelegenheid om het te verknoeien, oh nee haha. Ik voerde de gesp door het langwerpige gat en testte het leer omgevouwen, het werkte. De gesp die ik heb is breder dan het leer van de riem, hoewel het de enige gesp was die ik bij de hand had en ervoor zou zorgen dat hij zou werken.

Vervolgens heb ik met de priem twee gaten achter de gesp gemarkeerd, gestempeld en geklonken. Voor de klinknagels worden ze losjes in elkaar gedrukt (ze plakken als het ware aan elkaar wat het gemakkelijker maakt), dan wordt één klinknagel in een concave metalen houder geplaatst om hem op zijn plaats te houden, terwijl de tweede onder een stang met een concaaf uiteinde wordt geplaatst (om de bovenste klinknagel op zijn plaats te houden) en sla met een hamer. De slagkracht zet ze samen en de klinknagel is solide!

De gesp zit nu stevig op zijn plaats en vervolgens moest ik de lus toevoegen. Ik voegde het platte leren stuk stof voor de lus samen tot een lus door het in het midden vast te klinken en schoof het vervolgens over de riem. Ik heb nog twee klinknagelgaten gemarkeerd, gestempeld, geklonken en de lus was toen ook veilig.

Er was een klein beetje materiaal over achter de lusklinknagels, dus ik heb nog een klinknagel toegevoegd om dat op zijn plaats te houden. Ik zou het de volgende keer misschien anders ontwerpen (meer voor esthetiek), maar hiervoor werkte het prima.

Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (21)

Afgewerkte leren riem!

Ik deed een stap achteruit en keek. Voor mij lag dit ding, een riem, met afgeronde hoeken, een gesp, lus en gaten. Wat? Maar zou het werken? Ik raapte het op en wikkelde het langzaam om me heen, waarbij ik de gaten dichter bij de gesp bracht, zou het passen?

Ja! Ik heb zoveel gaten zo dicht bij elkaar gemaakt dat een van hen moest werken 🙂 Ik maakte hem vast en stond trots op het zeer eenvoudige, maar zeer afgewerkte stuk handwerk dat ik nu had - het was niet mooi, en misschien een beetje ruw, maar het was er 🙂 En bovenal was het leuk.

Dat was dus het eerste project; Ik heb zeker veel geleerd en verschillende nieuwe dingen uitgeprobeerd. Ik hoop dat je ook zult genieten van je eerste project. Het is vrij eenvoudig om te leren hoe je een leren riem maakt. Klik op voor een lijst met mijn favoriete tools terwijl ik aan het leren benhier.

Wat is het beste leer voor het maken van riemen?

Het beste leer voor het maken van riemen is meestal plantaardig gelooid leer. Het is een sterk, slijtvast leer dat prettig is om mee te werken, verkrijgbaar in verschillende diktes en dat er na verloop van tijd mooi uitziet.

Hoe dik moet een leren riem zijn?

Een leren riem moet ongeveer 3,2 mm dik zijn. Dit zou leer zijn dat tussen de 8oz en 9oz weegt. Het zorgt voor een stevige dikte die goed slijt en lang meegaat. Persoonlijke voorkeur kan ook een factor zijn bij het kiezen van een dikte.

Andere bronnen:

 • Leerbewerking How-Tos - De beste werkwijzen toepassen
 • Een leren riem maken - Mijn tweede riem met foto's
 • Hoe een mes te stroppen - verbindingen, hoeken en frequentie
 • Leer schilderen - Handige tips voor aanbrengen en afwerken
 • Leer doorboren - Leer op de gemakkelijke manier doorboren
 • Leer klinken - Stapsgewijze handleiding voor het plaatsen van klinknagels
 • Leren schoenen uitrekken - eenvoudige doe-het-zelfstappen naar succes
 • Leren laarzen inlopen - De gemakkelijke manier, stap voor stap
 • Leren schoenen inlopen - stap voor stap (bedoelde woordspeling 🙂)
 • Leer rijgen - Eenvoudige stappen om uw werk gemakkelijk te maken
 • Hoe leer te verven - van voorbereiding tot oppervlakteafwerking
 • Leer splitsen - Stapsgewijze handleiding voor het splitsen van leer
 • Leer verouderen - Een eenvoudig proces om patina te ontwikkelen
 • Leer schilderen - Stap voor stap naar verbluffende resultaten
 • Leer stap voor stap lijmen van begin tot eind
 • Krijg rookgeur uit leer - eenvoudig en met de juiste zorg
 • Leer stempelen - hulpmiddelen, technieken en stap voor stap
 • Hoe leren schoenen te verkleinen - en ze er goed uit te laten zien
 • Hoe leer te beschadigen - Creatieve methoden voor mooie resultaten
 • Hoe leer te graveren - Mijn inzichten en tips van knutselen
 • Leren veters strikken - Snelle, gemakkelijke stappen voor strakke veters
 • Leren handschoenen inlopen – voor een comfortabel gevoel
 • Hoe te voorkomen dat leren schoenen piepen - betrouwbare oplossingen
 • Hoe leren laarzen snel in te breken - beproefde methoden
 • Hoe leer te verstevigen - Snelle tips voor sterke resultaten
 • Hoe leer te naaien - Technieken en stapsgewijze aanpak
 • Hoe leer te krimpen - Opties op basis van leertype
 • Hoe leren laarzen gemakkelijk kunnen worden uitgerekt om de juiste pasvorm te krijgen
Een leren riem maken - 11 stappen vanaf mijn eerste project (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5763

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.