Zet je verwarming niet te laag (en meer handige tips) (2024)

Gelderland

23 november 2022, 15:06 2 minuten leestijd

Zet je verwarming niet te laag (en meer handige tips) (2)

Op hoeveel graden zet je je thermostaat? En is dat overdag anders dan in de nacht? Het zijn vragen die in menig Gelders huishouden voor discussie zorgen. Puk van Meegeren is energie-expert bij Milieu Centraal en weet alles over dit onderwerp. "Ik hoop vandaag veel huwelijken te redden."

Puk, laten we de belangrijkste vragen over het verwarmen van je woning op een rijtje zetten. Op hoeveel graden zet ik mijn thermostaat?

"Overdag op 19 graden. Dat is best wel fris, maar daar kun je aan wennen hoor. Experts zeggen ook dat je lichaam daar mee om kan gaan. En zo niet, zijn er genoeg opties om het warmer te krijgen. Draag thermokleding, meerdere laagjes en zorg voor warme voeten. Een elektrisch dekentje werkt ook goed. Vlak voordat je gaat slapen, kun je je thermostaat op 15 graden zetten."

Als ik de thermostaat nog lager zet, is dat toch veel beter voor mijn portemonnee?

"Dat is een misverstand. Je moet het niet te laag zetten, anders ben je veel duurder uit omdat het langer moet opwarmen. Vijftien is echt genoeg. Het is bovendien niet goed om te doen. In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."

En wat als ik vloerverwarming heb?

"Overdag zet je die op 19 graden. In de nacht is 17 of 18 graden, prima."

En hoe zit het met mijn radiator, kan ik die gewoon uitzetten als er ruimtes zijn die ik niet wil verwarmen?

"Op je draaiknop bij de radiator zit een antivriesstand. Dat is het sterretje. Als je hem daar opzet gaat de radiator nooit aan. Dus zet hem niet helemaal uit, maar op deze stand."

Is het verstandig in deze tijd mijn ventilatieroosters open te zetten?

"Ja, dat is heel verstandig. Je hebt frisse lucht in huis nodig om gezond te leven en fit te blijven. Het is erg onverstandig alles potdicht te maken. Heel even ventileren op een dag is ook niet genoeg. Luchtverfrissen is heel belangrijk."

Zie ook:

Zet je verwarming niet te laag (en meer handige tips) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6058

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.