Zelf de oren van je hond schoonmaken | zooplus Magazine (2024)

Als er te veel oorsmeer ontstaat, moet je de oren van je hond reinigen. Met een beetje oefening kun je dat ook thuis goed doen.

Soms kun je als hondenbaasje de oren van je hond niet reinigen. Vooral bij honden met neiging tot oorontstekingen is een regelmatige verzorging belangrijk. Hoe je de oren van je hond schoon moet maken en wanneer dat überhaupt nodig is, lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

  1. Waarom is het belangrijk om de oren van mijn hond schoon te maken?
  2. Wanneer en hoe vaak moet ik de oren van mijn hond reinigen?
  3. Hoe maak ik de oren van mijn hond goed schoon?
  4. Waar moet ik nog op letten als ik de oren van mijn hond reinig?

Waarom is het belangrijk om de oren van mijn hond schoon te maken?

Ten eerste is het volkomen normaal dat er zich binnen in het oor van de hond oorsmeer ontstaat. Deze afscheiding in het oor heeft namelijk een belangrijke reinigingsfunctie.

Het vormt afzettingen zoals dode huidcellen, haar of vuildeeltjes en vervoert ze via de buitenste gehoorgang naar buiten. De talg- en zweetklieren van de buitenste gehoorgang produceren daarom continu de geelbruine en wasachtige massa.

In sommige gevallen ontstaat er echter te veel oorsmeer of leidt het tot een ontsteking. Honden met oorontsteking krabben dan vaak het oor, dat dan dikker wordt en roodheid vertoont. Een hond met een ontstoken oor houdt zijn kop ook vaak schuin of schudt er vaker mee.

Wanneer en hoe vaak moet ik de oren van mijn hond reinigen?

Heeft je hond diep in de modder gespeeld en zijn zijn oren nu van buiten vuil? Dan kun je het grove vuil eenvoudig met een zachte doek uit de oorschelp verwijderen:

In sommige gevallen zit de vuil echter dieper en moeten de oren grondiger worden gereinigd:

Bij oormijten

Oormijten (otodectes cynotis) komen vaker voor bij honden en veroorzaken zogenaamde oormijt. Ze leven in de buitenste gehoorgang en voeden zich met weefselvloeistof en huidcellen.

Door de besmetting met deze parasieten gaat de oorwand er donkerbruin tot zwart uitzien. De massa begint daarnaast flink te stinken en irriteert de huid in het oor waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan.

Voorafgaand aan een ooronderzoek

Als de dierenarts het oor van je hond met behulp van een otoscoop nauwkeuriger wil onderzoeken, moet hij eerst de oren reinigen.

Met dit apparaat kan hij in de buitenste gehoorgang kijken en het trommelvlies te bekijken. Dierenartsen gebruiken het bijvoorbeeld als ze denke dat er sprake is van een middenoorontsteking (otitis media) of als ze een vreemd voorwerp in het oor, zoals een grasaar, willen vinden.

Bij honden met een neiging tot ontstekingen

Gezonde oren hoeven over het algemeen niet regelmatig te worden gereinigd. Maar heeft je hond vaker last van vuil in zijn oren of van ontstoken oren, dan raden we je aan om zijn oren regelmatig te reinigen.

Eenoorontstekingkan overigens ook vaak ontstaan door zwemmen in een meer, vijver of beek.

Hoe maak ik de oren van mijn hond goed schoon?

Je kunt de oren van je hond meestal ook thuis schoonmaken zonder hulp van de dierenarts. Hiervoor kun je de onderstaande instructies stap voor stap gebruiken:

1. Het oor goed bekijken

Vóór iedere oorreiniging is het belangrijk om de oren van binnen en van buiten goed te bekijken. Controleer de oorschelpen op mogelijke verwondingen of irritaties. Als je hond zich niet aan zijn oren laat aanraken omdat hij pijn heeft, kun je zijn oren ook door de dierenarts laten reinigen.

2. Spoeloplossingen gebruiken

Om vervuilingen en oorsmeer later te verwijderen, is het handig een milde spoeloplossing te gebruiken. In de handel verkrijgbare zepen of oplossingen met alcohol mogen niet worden gebruikt, aangezien deze de gevoelige huid beschadigen en pijnlijke ontstekingen kunnen veroorzaken. We raden aan hiervoor speciale oorreinigers te gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn voor de oorhuid van honden.

In de online shop van zooplus vind je een assortiment verzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om hondenoren te reinigen.

Zelf de oren van je hond schoonmaken | zooplus Magazine (1) © kerkezz / stock.adobe.com

3. Masseer de spoeloplossing in het oor

Om alle vuildeeltjes die zich diep in het oor bevinden, op te lossen, moet je de oplossing masseren. Pak hiervoor met de vingers de oorbasis van je hond. Masseer met zachte knedende bewegingen de vloeistof voorzichtig in.

4. Verwijder vuil met een doek

Het vuil dat is opgelost door het spoelen, kun je nu met behulp van watten of een zachte doek uit het oor verwijderen. Gebruik nooit wattenstaafjes aangezien deze inwendige oorstructuren zoals het trommelvlies kunnen beschadigen. Daardoor zou je het oorsmeer trouwens ook weer dieper de gehoorgang in duwen. In de meeste gevallen zal uw hond hoe dan ook zijn hoofd schudden en het reinigingsmiddel en vuil uit zijn oor verwijderen.

Waar moet ik nog op letten als ik de oren van mijn hond reinig?

Hondenoren zijn over het algemeen zeer gevoelig. Om verwondingen of infecties in het oor te voorkomen, is het daarom belangrijk dat je tijdens de reiniging altijd voorzichtig te werk gaat. Let erop dat je enkel milde oplossingen en stompe hulpmiddelen gebruikt.

Als je hond met hevige pijn reageert, stop dan voor nu met het reinigen en kalmeer je hond. Wordt je hond niet rustig en weigert hij helemaal dat je zijn oren probeert te reinigen, kan een dierenarts natuurlijk helpen.

Zelf de oren van je hond schoonmaken | zooplus Magazine (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5730

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.