Kun je laminaat of vinylvloeren over tapijt leggen? (Voor-en nadelen) (2024)

Als je van plan bent laminaat of vinyl te leggen in een kamer met tapijt, dan is een van de vragen die je jezelf waarschijnlijk stelt: "Kun je laminaat of vinyl op tapijt leggen?"

Ja, u kunt uw laminaat leggen ofvinyl plankenzonder noodzakelijkerwijs een bestaand tapijt te hoeven verwijderen. Maar dit hangt af van het type tapijt. Als u een van deze dunne, laagpolige tapijten heeft, kunt u uw vloerdelen er misschien direct overheen leggen.

Lees verder om erachter te komen wanneer het mogelijk is om een ​​zwevende vloer over tapijt te leggen en wanneer een ondervloer nodig is.

Inhoudsopgave

 • Wat is uw huidige vloersituatie?
 • Overweeg het type tapijt dat u heeft
 • Het tapijt verwijderen heeft zo zijn voordelen
 • Wat te doen als u het tapijt verwijdert
 • Laminaat- of vinylvloeren over tapijt leggen
 • Hoe u het meeste uit uw installatie kunt halen
 • De afhaalmaaltijden

Wat is uw huidige vloersituatie?

Om te weten of u laminaat kunt leggen ofvinyl vloerenover uw tapijt of niet, u moet eerst de huidige situatie van uw vloer begrijpen en of het daadwerkelijk mogelijk is om het tapijt te verwijderen of niet.

Voor de meeste mensen is het idee om te gaan liggenhun laminaatof vinyl over een bestaand tapijt wordt afgestemd door het feit dat ze het tapijt niet mogen verwijderen. Dit geldt met name voor huurwoningen en appartementen. De meeste verhuurders staan ​​huurders niet toe iets te doen waardoor de gehuurde ruimte permanent verandert.

Er zijn echter mensen die gewoon fysiek niet in staat zijn om het tapijt te verwijderen of die gewoon niet bereid zijn iemand te betalen om het extra werk voor hen te doen voordat ze de nieuwe vloer leggen.

Houd er ook rekening mee dat het verwijderen en weggooien van een oud tapijt vaak tijdrovend is. Als zodanig zullen de meeste mensen hun nieuwe vloer gewoon over het tapijt laten leggen. Zie je, zolang het oppervlak van je tapijt vlak is,het plaatsen van uw plankenzondereerst het tapijt strippenvan de vloer is mogelijk.

Afhankelijk van het type tapijt dat u heeft, zijn er echter een aantal dingen waar u aan moet denken om zeker te weten of het tapijt behouden een optie is of niet, zoals hieronder wordt besproken.

Overweeg het type tapijt dat u heeft

Kun je laminaat of vinylvloeren over tapijt leggen? (Voor-en nadelen) (1)

Of u nu onder een van bovenstaande categorieën mensen valt of gewoon tijdelijk een zwevende vloer op een dak wilt plaatsenbestaand tapijt, een van de dingen waar u rekening mee moet houden voordat u uw laminaat legt ofvinyl vloerenis het type tapijt dat in de kamer is geïnstalleerd.

Heb je een stevig, laagpolig tapijt, dan kan datde nieuwe vloer leggenoverheen. Zolang het waterpas en niet beschadigd is, zal uw laminaat ofvinyl plankenzal er goed bovenop zitten.

Voeg er geen toeonderlaag, aangezien het tapijt al de opvulling biedt waarnaar u op zoek bent; plus dat extra materiaal de hoogte van de kamer kan verkorten.

Zorg er ook voor dat de tapijtvezels niet langer zijn dan 2,5 cm. Als ze te lang zijn, biedt het tapijt niet de stabiliteit die nodig is om de nieuwe vloer op zijn plaats te houden.

Dat pluche tapijt in je slaapkamer ofwoonkamer, mag bijvoorbeeld nooit een laminaat- of vinylvloer hebben. Omdat dergelijke tapijten meestal erg zacht zijn, bieden ze niet de ondersteuning die uw vloer nodig heeft om het tand- en groefsysteem goed vergrendeld te houden.

Het tapijt verwijderen heeft zo zijn voordelen

Kun je laminaat of vinylvloeren over tapijt leggen? (Voor-en nadelen) (2)

Hoewel het mogelijk is om te installerenlaminaatof vinylvloeren over tapijt, raden experts meestal aan om het tapijt volledig te verwijderen. Door het tapijt weg te doen, kunt u niet alleen met een schone lei beginnen, maar heeft het ook de volgende voordelen:

Het vermindert het aantal allergenen

Het is normaal voor stof, vuil, puin en andere alledaagse dingenallergenenom zich aan het tapijt te hechten. Ook al worden deze allergenen verwijderd wanneer u het tapijt stofzuigt, als de reiniging niet goed wordt uitgevoerd en er een nieuwe vloer over het tapijt wordt gelegd, zullen deze allergenen onder de vloer vast komen te zitten en zult u ze niet uit uw huis kunnen krijgen.

Het verwijderen van het tapijt vermindert ook het risico op ingesloten vocht. Als je je tapijt hebt schoongemaakt en om de een of andere reden niet helemaal droog was voordat de nieuwe vloer erop werd gelegd, zal het vocht dat onder je vloer zit opgesloten uiteindelijk een broedplaats voor schimmel worden.

Deze malzal zich onder uw laminaat- of vinylvloer verspreiden, wat niet alleen de levensduur van uw vloer verkort, maar u en uw dierbaren ook het risico op ontwikkelingademhalingsallergieënen ziekten.

Uw vloer wordt egaler

Elk deel van uw vloer dat aan veel verkeer wordt blootgesteld, zal sneller slijten. Als u uw laminaat ofvinyl vloerenover tapijt in een gebied waar vaak op wordt gelopen, zal de tapijtvezel na verloop van tijd krimpen, waardoor uw nieuwe vloer ongelijk wordt.

En als uw vloer over een tapijt zweeft waarvan de pool begint te krimpen, zal de vloer gaan spannen, waardoor deze breekt of kromtrekt bij de voegen.

Wat te doen als u het tapijt verwijdert

Als u besluit om het tapijt te verwijderen voordat u gaat leggen, is het raadzaam om ook de ondervloer te verwijderen. De ondervloer die voor tapijt wordt gebruikt, is meestal te zacht en kan de nieuwe vloer mogelijk niet goed vasthouden.

Daar moet je ook voor zorgende ondervloeris glad, schoon en in goede staat. Schuur eventuele oneffenheden zojouw plankenzal een glad oppervlak hebben om op te zitten.

Houd er rekening mee dat u mogelijk eennieuwe onderlaagvoor het type vloer dat u installeert. Dit is echter afhankelijk van het type ondervloer en of de vloer al dan niet voorzien is van voorgemonteerde vulling.

Als u een gecapitonneerde vloer over een houten ondervloer legt, heeft u geen ondervloer nodig. U hebt echter een ondervloer nodig als u de vloer op eenbetonnen ondervloerom extra isolatie te bieden en te voorkomen dat waterdamp uw nieuwe vloer bereikt.

Voor vloeren zonder vooraf aangebrachte ondervloer heeft u nodigeen onderlaag, of u uw installatie nu uitvoert op een cementondervloer of een houten ondervloer.

Houd uw ondervloer zo dun mogelijk voor het beste resultaat. Een dikke ondervloer kan de vloer verhogen, waardoor de hoogte van de kamer afneemt en u deurkozijnen moet bijsnijden zodat de deur goed kan openen en sluiten.

Laminaat- of vinylvloeren over tapijt leggen

Als het bestaande tapijt moet blijven en u klaar bent om te leggenlaminaatof vinylvloeren erover, gebruik de volgende snelle richtlijnen om het goed te doen.

 1. Verwijder meubels, apparaten en andere obstakels uit de kamer. Verwijder ook de plinten zodat ze niet in de weg zitten.
 2. Vacuümhet tapijt om al het vuil en puin dat eraan vastzit te verwijderen. Als u op enig moment water gaat gebruiken, zorg er dan voor dat het tapijt volledig droog is voordat u met de installatie begint.
 3. Leg nu uw laminaat ofvinyl vloerenover het tapijt volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de planken stevig in elkaar grijpende naden. U kunt een stootblok gebruiken ofrubberen hamerom de planken lichtjes te raken, zodat ze mooi aan elkaar kunnen worden vergrendeld.
 4. Als u klaar bent, plaatst u de plinten terug op hun plaats en brengt u het meubilair terug in de kamer. Probeer de deur te openen of te sluiten om te zien of deze naar wens functioneert. Als het vast komt te zitten, wilt u misschien het onderste frame bijsnijden.

Hoe u het meeste uit uw installatie kunt halen

Zoals al eerder aangegeven heb je het beste resultaat als je werkt met een laagpolig tapijt. Voor tapijten met pluche en dikke vezels is dat nodigmultiplex leggenerover voordat u de vloer legt. Echter,het triplexmoet dun genoeg zijn om te voorkomen dat de vloer te hoog komt te liggen.

Vermijd daarbij het gebruik van zachte onderlagen zoals schuim- of kurkplaten; deze zullen niet stevig en stabiel genoeg zijn om de planken mooi op hun plaats te houden.

Als u uw vloer direct op een hoogpolig tapijt legt, zullen de vloerdelen verschuiven, waardoor de naden gemakkelijk open kunnen gaan, vooral in ruimtes met veel verkeer.

Denk nade dikte van uw vloerte. Als je dik laminaat hebt ofvinyl plankenen een hoogpolig tapijt, dan zou het verwijderen van het tapijt een meer haalbare optie zijn dan een ondervloer voor de vloerbedekking. Door het tapijt weg te doen, kunt u uw dikkere planken leggen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het inkorten van de hoogte van de kamer.

De afhaalmaaltijden

Hoewel het leggen van laminaat- of vinylvloeren over tapijt mogelijk is, wordt dit alleen aanbevolen voor vloeren met laagpolig tapijt. Als u uw vloerbedekking op een hoogpolig tapijt moet leggen, zorg er dan voor dat u deze gebruikteen onderlaag zoals multiplex, en belangrijker nog, ga voorde dunste vellenmogelijk.

Het is ook belangrijk dat u uw tapijt grondig schoonmaakt en volledig laat drogen voordat u het legt. Dit voorkomt dat er vuil en vocht onder de planken komen te zitten en dat je nieuwe vloer het risico loopt te gaan schimmelen.

Gerelateerde berichten:

 • Hoe vinylvloeren op multiplex te leggen? (Stapsgewijze zelfstudie)
 • Tapijt versus vinylvloeren: wat is beter voor u?
 • Hoe piepende vloeren onder een tapijt te repareren? (Stapsgewijze handleiding)
 • Laminaat versus vinylvloeren: wat is beter voor u?
 • Vinyl versus laminaat versus hardhouten vloeren: wat is beter?
 • Vinyl versus laminaat versus linoleumvloeren: wat is beter?
 • Hoe laminaatvloeren te repareren? (Eenvoudige en eenvoudige stappen)
Kun je laminaat of vinylvloeren over tapijt leggen? (Voor-en nadelen) (2024)

FAQs

Kun je laminaat of vinylvloeren over tapijt leggen? (Voor-en nadelen)? ›

Toch raden wij het af om laminaat over vloerbedekking te leggen. Het scheelt je misschien veel werk en geld, maar toch is het niet verstandig. Om je nieuwe laminaat zo lang mogelijk mooi te houden, kun je het beste gebruik maken van een stabiliserende ondervloer. In deze blog vind je hier meer informatie over.

Kan laminaat op vloerbedekking gelegd worden? ›

Is het vanuit praktisch oogpunt mogelijk om laminaat op vloerbedekking te leggen? Helaas is het antwoord nee.

Kan je laminaat leggen over tapijt? ›

Laminaat leggen op vloerbedekking is geen goede keuze. Laminaat heeft namelijk een stabiele ondergrond nodig. Tapijt of vloerbedekking is zacht en daaronder ligt meestal ook nog een ondervloer die zacht is om het tapijt een luxer gevoel te geven.

Kun je vinyl over vloerbedekking leggen? ›

Heb je momenteel in huis, maar wil je liever leggen? Zorg er dan voor dat je eerst het tapijt verwijdert. Tapijt is helaas niet geschikt als ondervloer voor vinyl. Door de vering van het tapijt kunnen er eenvoudig gaten ontstaan in de vinylvoer.

Welke vloer kun je over vloerbedekking leggen? ›

Kun je linoleum op tapijt leggen? Waar u op moet letten bij het leggen – Estrik, parket, laminaat, PVC en linoleum zijn geschikte ondervloeren. Er mogen echter geen grote oneffenheden zijn en het oppervlak mag natuurlijk niet poreus of vuil zijn.

Waarom geen tapijt onder laminaat? ›

Tapijt onder laminaat wordt in principe afgeraden. Dit omdat het laminaat gaat schuiven over het gladde tapijt en het gehorig is, waardoor het wooncomfort sterk neemt af. Bij puntbelasting door een zwaar object kan het kliksysteem in het ergste geval afbreken, met onherstelbare schade tot gevolg.

Kan een PVC vloer gelegd worden over vloerbedekking? ›

Nee, wij adviseren je geen pvc te leggen over een tapijt of vloerbedekking. Klik pvc behoeft namelijk een zeer stabiele en vlakke ondergrond.

Kan je laminaat over PVC vloer leggen? ›

Heb je een verlijmbare PVC-vloer? Dan zul je toch eerst het laminaat moeten verwijderen. Gelukkig is het eruit halen van een laminaatvloer niet veel moeite. Deze vloeren worden zwevend gelegd, er komt geen lijm aan te pas.

Kun je laminaat op zeil leggen? ›

Ja hoor, dat is mogelijk om over het zeil heen te leggen en een geluids dempende ondervloer te gebruiken. Het gaat hier niet over tapijt dus het is zeker geen probleem.

Wat leg je onder een laminaat? ›

Een ondervloer onder jouw laminaat zorgt ervoor dat het goed ligt en ook blijft liggen. Daarnaast zorgt een ondervloer ervoor dat je laminaat aangenaam aanvoelt. Naast een stabiliserende werking heeft een ondervloer ook een vochtwerende werking en isolerende werking.

Wat is het verschil tussen laminaat en vinyl? ›

Laminaat bestaat uit meerdere lagen en een HDF-kern, die vervaardigd is van samengeperste vezels van teruggewonnen hout. Vinylvloeren zijn ook meerlagig, maar bestaan uit pvc- en glasvezelcomponenten. Deze zijn volledig vrij van schadelijke ftalaten.

Kun je vloerbedekking als ondervloer gebruiken? ›

Heb je een (nieuwe) woning met tapijt als vloerbedekking? Dan denk je mogelijk dat het wel gemakkelijk is deze te laten liggen bij het leggen van een nieuwe vloer. Het is immers zacht én isolerend. Helaas is het tegendeel waar: het is niet raadzaam om tapijt als ondervloer te gebruiken.

Kan je vinyl als ondervloer gebruiken? ›

Vinyl is een relatief dunne en soepele vloer, wat gunstig is voor de warmteoverdracht. Wel is het van belang dat het vinyl volledig wordt verlijmd op je ondervloer. Zo voorkom je dat de vloer door schommelingen in temperatuur gaat krimpen en uitzetten en er lelijke bobbels ontstaan.

Wat is goedkoper tapijt of laminaat? ›

De prijs. Over het algemeen is laminaat iets goedkoper dan tapijt, maar het scheelt niet heel veel. Het is vooral afhankelijk van het type laminaat en tapijt dat er gekozen wordt en of deze zelf gelegd wordt of niet.

Hoe kan ik verlijmde vloerbedekking het best verwijderen? ›

Je kunt het tapijt het beste verwijderen door het tapijt met een stanleymes in lange 'repen' te snijden. Aan het begin van de reep kun je het tapijt lostrekken. Vervolgens rol je het tapijt langzaam op zodat het los komt van de lijm.

Wat kost het om een laminaatvloer te laten leggen? ›

Gemiddelde kosten voor laminaat laten leggen
Laminaat leggenGemiddelde prijs per m²
Laminaat leggen€ 6,- tot € 8,-
Ondervloer en laminaat leggen€ 7,- tot € 9,-
Ondervloer, laminaat en plakplinten leggen€ 8,- tot € 10,-
Ondervloer, laminaat en overzetplinten leggen€ 10,- tot € 11,-
2 more rows
Apr 17, 2023

Kun je laminaat leggen zonder ondervloer? ›

Ja, er moet altijd een ondervloer onder een click pvc of laminaatvloer geplaatst worden. In sommige gevallen is de ondervloer al aangehecht aan de plank zelf, zoals de vloeren van COREtec. Een bestaande ondervloer hergebruiken heeft niet onze voorkeur.

Kan je tapijt als ondervloer gebruiken? ›

Heb je een (nieuwe) woning met tapijt als vloerbedekking? Dan denk je mogelijk dat het wel gemakkelijk is deze te laten liggen bij het leggen van een nieuwe vloer. Het is immers zacht én isolerend. Helaas is het tegendeel waar: het is niet raadzaam om tapijt als ondervloer te gebruiken.

Waarom folie onder laminaat? ›

Folie onder laminaat leggen

Dit speciale folie onder een laminaatvloer heeft als voornaamste functie om de grond- of basisvloer te beschermen. Een folie wordt ook weleens een ondervloer genoemd en is eigenlijk niet meer dan een soort mat die je tussen de basisvloer en het laminaat legt.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 5381

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.