Hoe je een vuurkorf veilig dooft, volgens de kenners (2023)

Nieuwsbrief tuinieren enz

Het huis van het buitenleven

Bedankt voor uw aanmelding bij Gardening Etc. U ontvangt binnenkort een verificatie-e-mail.

Er was een probleem. Ververs de pagina en probeer het opnieuw.

Weten hoe je een vuurplaats veilig kunt blussen is belangrijk, want hoewel vuurkorven erg leuk zijn, kunnen ze ook snel uit de hand lopen. Hoewel het gemakkelijk genoeg is om vuur te maken, weten velen van ons niet goed hoe ze een brand moeten blussen als we eenmaal klaar zijn.

Er is dit jaar al een alarmerende stijging van het aantal onopzettelijke branden in de achtertuin en vuurkorven zijn een van de grootste boosdoeners. Hoewel ze zijn ontworpen met het oog op uw veiligheid, moeten er altijd bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen, vooral nadat u klaar bent met uw achtertuinvuur voor de avond.

Een klein windvlaagje kan snel hete as of sintels over de omgeving verspreiden, ook al dacht je dat je vuurplaats uit was. Een vuurplaats die bijna is gedoofd, kan opnieuw ontbranden met de juiste combinatie van zuurstof, warmte en brandstof om hem te activeren.

(Video) Fire Pit Safety Tips

Je mag een vuurplaats nooit een nacht laten branden. In de VS is het zelfs illegaal om dit te doen. Als u ergens anders woont, controleer dan altijd eerst bij uw gemeente wat de situatie is, zodat u er zeker van kunt zijn dat uwvuurplaats ideeënval niet in strijd met de lokale regelgeving.

(Afbeelding tegoed: B&Q)

Tips van experts voor het doven van een vuurplaats

Uitvindenhoe je een vuurplaats aansteektis het gemakkelijke gedeelte. Maar maak je geen zorgen - als het gaat om het blussen van een vuurplaats, hebben we het hier met onze deskundige gids. Het belangrijkste om te onthouden is dat u nooit eenvuurplaatsonbeheerd totdat u er zeker van bent dat de brand volledig is geblust.

'Als je klaar bent met je vuurplaats voor de avond, lijkt het misschien een voor de hand liggende keuze om hem gewoon met water te doven', zegt Liam Glennon vanVan huis. 'Maar dit kan leiden tot roesten van het product en het produceren van stoom die heet genoeg is om je uit te schelden en je te verwonden.'

Houd in plaats daarvan rekening met het volgendeveiligheidstips voor vuurkorven. Het is beter om veilig te zijn dan sorry!

(Video) How to extinguish your campfire safely

  1. 'Stop een uur of zo voordat je van plan bent naar binnen te gaan met het toevoegen van houtblokken aan je vuur. Hierdoor kunnen de vlammen geleidelijk doven naarmate de brandstof opraakt', zegt Harry Bodell vanMijnJobQuote. Laat het vuur nog 30-45 minuten branden voordat je het dooft.
  2. Als je een vuurblok of aanmaakblokje gebruikt, verwijder het dan voorzichtig met een grijper en plaats het aan een kant van de vuurplaats om het uit de buurt van de andere houtblokken te houden. Spreid de resterende houtblokken uit zodat ze elkaar niet raken, omdat ze op deze manier sneller verbranden.
  3. Je kunt het proces ook versnellen door de as met een schep eruit te scheppen. 'Als je ervoor kiest om dit te doen, pas dan op dat je geen hete as verspreidt op brandbare plekken of op je huid, want die zijn erg heet en kunnen verwondingen veroorzaken', zegt Harry. Als je eendek vuurplaats, moet u extra voorzichtig zijn rond uw houten terras.
  4. Wanneer de vuurkorf voornamelijk as bevat is het tijd om je vuur te doven. 'Zodra de houtblokken zijn doorgebrand, gebruikt u een pook om grote sintels te breken en verspreidt u ze over de basis van uw vuurplaats', zegt Louise Wright van vuurplaatsspecialistenDe Woodie. 'Hierdoor krijgen de sintels een groter oppervlak en koelen ze sneller af.'
  5. 'Nadat de vlammen volledig zijn uitgebrand, kan het voorzichtig dopen van de vuurplaats in water een snelle, eenvoudige en effectieve methode zijn om een ​​brand volledig te doven wanneer deze niet meer in gebruik is', zegt Harry. Gebruik een paar emmers water of je tuinslang op een fijne straal. Sta goed achterover. Blijf water toevoegen tot je geen sissen meer hoort, en zorg ervoor dat je alles goed bedekt hebt. Roer de as en sintels met een pook of schop om ervoor te zorgen dat alles doorweekt is. Als je stoom of gloeiende sintels ziet, voeg dan meer water toe.
  6. Een andere optie is om je vuur af te dekken met zand of aarde. 'Gebruik een schop om aarde of zand over de vuurplaats te verspreiden om de resterende as af te koelen', zegt Harry. 'Deze methode wordt eigenlijk aanbevolen voor metalen vuurkorven om roesten te voorkomen.'
  7. Wanneer je vuur eindelijk gedoofd is, controleer dan grondig de vuurplaats en de omgeving om er zeker van te zijn dat alles volledig is afgekoeld en dat er geen verdwaalde sintels zijn. Laat een vuurplaats nooit onbeheerd achter totdat u zeker weet dat hij uit is. 'Houd ook huisdieren uit de buurt van de vuurplaats', zegt Ava Kelly, energiebesparingsexpert bijHoud van energiebesparing. 'Embers zijn nog steeds heet nadat het vuur is uitgebrand, dus wees voorzichtig en bewaar ze binnen totdat het veilig is.'
  8. Ruim de volgende dag de afgekoelde as op zodat je vuurkorf niet gaat roesten. Er achter komenhoe maak je een vuurplaats schoonom ervoor te zorgen dat je het werk goed uitvoert.

Hoe je een vuurkorf veilig dooft, volgens de kenners (2)

(Afbeelding tegoed: klimop)

Hoe een vuurplaats te blussen zonder water

'Als je het vuur snel moet doven en geen toegang tot water hebt, kun je aarde of zand gebruiken', zegt Louise Wright. 'Door de vuurplaats op deze manier af te dekken, wordt de zuurstoftoevoer van het vuur afgesloten.'

'Het doven van open vuur met water kan ervoor zorgen dat een brand zich verspreidt door spatten', zegt Harry Bodell. 'Probeer de vlammen een paar uur te laten doven voordat je van plan bent om naar binnen te gaan voor de nacht. Om dit te doen, stop je een uur of twee van tevoren met het toevoegen van brandstof en houtblokken aan je vuurplaats.'

Heb je een blusser nodig om een ​​vuurplaats te blussen?

Een snuffer is een grote plaat metaal die u direct boven de vuurplaats plaatst wanneer u klaar bent met het doven van de vlammen door de zuurstofstroom te blokkeren.

Je hebt niet per se een snuiter nodig om een ​​vuurplaats te doven, hoewel bij veel ontwerpen er automatisch een wordt geleverd wanneer je ze koopt.

Als je hebt geleerdhoe een vuurplaats te bouwenvanaf nul of uw in de winkel gekochte ontwerp zat er niet bij, meet gewoon op en ga naar de winkel of zoek online, want ze zijn overal verkrijgbaar.

(Video) How to Safely Put Out a Kitchen Fire

Een ding om in gedachten te houden is echter dat veel van de nieuwste ontwerpen worden gebruikt voorvuurplaats patio ideeënzijn voorzien van decoratieve uitsparingen, wat betekent dat een snuiter niet werkt als zuurstof door het lijstwerk glijdt en het vuur blijft branden.

Hoe blus je een vuurkorf in een noodsituatie?

Hoewel leuk, vuurkorven (samen met een anderebuiten verwarmingopties) kunnen gevaarlijke dingen zijn als u er niet naar kijkt. Onthoud dat het maar een paar minuten duurt voordat een brand onbeheersbaar wordt. Houd altijd een brandblusser en EHBO-doos bij de hand in geval van nood.

Als u denkt dat uw vuurplaats of omgeving niet onder controle is en niet snel kan worden geblust, bel dan de hulpdiensten, evacueer uw woning en waarschuw ook de buren voor het probleem.

Of je nu eenZelfgemaakte vuurplaatsof een kant-en-klaar ontwerp, je moet altijd water bij de hand hebben als je een vuurplaats in je tuin aansteekt. Dit kan in een emmer bij je vuurplaats, of handiger in een tuinslang die op het lichtnet is aangesloten.' Als je het vuur moet doven voordat het op natuurlijke wijze klaar is, is het overgieten met water een effectieve methode', zegt Louise Wright. 'Dit mag echter alleen in noodsituaties gebeuren en er zijn een aantal regels die gevolgd moeten worden.

'Ten eerste, giet het water niet te dicht bij de vlammen, omdat dit stoom kan veroorzaken, die je kan verbranden. , is het waarschijnlijk dat uw houtblokken niet tot as zijn afgebrand. In dat geval moet u uw pook erin steken en de houtblokken omdraaien en vervolgens opnieuw met water overgieten. Zorg er altijd voor dat het hele vuur uit is.'

Hoe je een vuurkorf veilig dooft, volgens de kenners (3)

(Afbeelding tegoed: Beaumont)

Hoe lang duurt het voordat een vuurplaats is afgekoeld?

Het kan meer dan 24 uur duren voordat hete as en sintels volledig uit zichzelf zijn afgekoeld, zodat uw vuurplaats niet langer als een bedreiging wordt beschouwd.

'Zorg ervoor dat je wacht tot de vuurplaats volledig is afgekoeld voordat je hem probeert schoon te maken of te verplaatsen', zegt Liam Glennon. Dit kan enige tijd duren, aangezien het tot 24 uur kan duren voordat as volledig is uitgedoofd.'

Hoe je een vuurkorf veilig dooft, volgens de kenners (4)

(Afbeelding tegoed: vanuit huis)

Hoe doof je een gashaard?

Gashaarden zijn veel gemakkelijker te doven dan houtgestookte vuurkorven omdat je simpelweg de gastoevoer dichtdraait, net zoals je zou doen bij een vuurkorf.gasbarbecue. 'Zorg ervoor dat na gebruik het gas is afgesloten en losgekoppeld', zegt Tim Pennell vanBraamstruik.

Het enige gevaar bij gashaarden is als er sierstenen of glas omheen zitten, die moeten afkoelen voordat je de hoes er weer overheen doet. 'Zodra de lavastenen zijn afgekoeld, dek je ze af met het keramische inzetstuk', zegt Tim. 'Als je je gashaard langere tijd niet gebruikt, raden we je aan om de lavastenen uit de vuurschaal te halen om ze droog te houden, de keramische tegel over de branderbak te leggen en een passende beschermhoes te gebruiken.'

Bewaar de gasfles altijd losgekoppeld en bewaar deze buiten in een goed geventileerde ruimte.

Hoe je een vuurkorf veilig dooft, volgens de kenners (5)

(Afbeelding tegoed: Pacific Lifestyle)

FAQs

Hoe doof je een vuurkorf? ›

Wil je het vuur doven? Dan kun je dit natuurlijk doen door het vuur te laten uitbranden. Wanneer je hier niet op wilt wachten kun je droog zand of droge aarde op het vuur gooien. Door zand of aarde op het vuur te gooien zorg je ervoor dat er geen zuurstof meer bij kan komen.

Is vuurkorf verboden? ›

Een vuurtje stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.

Hoe gebruik je een vuurkorf? ›

Steek de vuurkorf aan met aanmaakblokjes. Doe dit met een lange aansteker om brandwonden te voorkomen! Als het vuur brand kunt u langzaam de vuurkorf bijvullen met haardhout of aanmaakhout. Hoe droger het hout, hoe sneller het brandt!

Waar mag je vuurkorf aansteken? ›

In principe is vuur maken op een openbare plek, zoals een pleintje of een bos, verboden. Als het wel mag, staat dit in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van de gemeente, waar en onder welke voorwaarden het wel mag. De APV kun je opvragen bij jouw gemeente.

Hoe doof je een haardvuur? ›

Doof het haardvuur met een flinke hoeveelheid zout of zand (nóóit met water), sluit de luchttoevoer van het rookkanaal en ventileer daarna de ruimte. Laat de rest over aan de expertise van de brandweer.

Hoe brand doven? ›

Een kleine brand bestrijden, kun je perfect doen door de zuurstoftoevoer af te snijden. Wanneer je ervoor zorgt dat de brand geen zuurstof meer krijgt, zal deze snel doven. Idealiter doe je dit met een blusdeken. Je wil namelijk niet dat het middel dat je gebruikt om te blussen vlam kan vatten.

Hoe schadelijk is een vuurkorf? ›

Hout en houtskool stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof, PAK's, benzeen en koolmonoxide. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen kunnen er extra last van hebben.

Wat is de boete voor vuurtje? ›

Vreugdevuren en open vuren

De regels zijn gelijk aan die van het verbranden van tuinafval, maar hebben aanvullende eisen met betrekking tot blusmiddelen en de aanwezigheid van EHBO. Op overtreding staat een boete van € 50 tot € 5.000. Voor informatie kunt u terecht bij de gemeente.

Hoe groot mag een vuurkorf zijn? ›

Er zijn wel een paar regels waar je rekening mee moet houden. Je vuurkorf mag een maximale inhoud van 25 liter hebben. En je moet ervoor zorgen dat er geen gevaar of hinder is voor de omgeving. Hetzelfde geldt voor buitenkachels en barbecues.

Welk hout mag je niet verbranden? ›

Deze naam is misleidend, want in geen enkele kachel mag alles worden gestookt. Resthout, zoals geverfd of geïmpregneerd hout, restjes spaanplaat, triplex of hardboard is verboden voor houtkachels. Ook plastic, snoeihout, tuinafval, papier of karton is verboden.

Kan een vuurkorf onder een overkapping? ›

Ja, dat kan zeker! Vuurtafels werken op gas, waardoor er geen rook vanaf komt. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt om onder een overkapping of parasol te plaatsen.

Hoe warm is een vuurkorf? ›

In een doorsnee situatie kan de temperatuur in een vuurkorf wel oplopen tot zo'n 400 graden Celsius.

Is het legaal om vuur te maken op het strand? ›

Zo'n kampvuur is natuurlijk gezellig, maar ook gevaarlijk. Aan alle Nederlandse stranden geldt daarom een verbod om zelf een vuur te maken op het strand.

Waarom worden houtkachels niet verboden? ›

Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.

Hoe lang mag je nog hout stoken? ›

Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.

Wat stopt vuur? ›

Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.

Waarom rookt een vuurkorf? ›

Als hout nat is zorgt het bij verbranding voor meer rook. Laat daarom het hout goed drogen zodat er weinig rook ontstaat. Je kunt dit meten met een houtvochtmeter. Hiervoor kloof je eerst het hout en steek je de pinnen van de vochtmeter in het hout.

Hoe moet je een brand blussen? ›

Blus druipende vloeistoffen van boven naar beneden, liefst met meerdere blussers tegelijk. Blus een brandende muur van onder naar boven. Zet meerdere brandblussers tegelijkertijd in. Dat is effectiever dan ze een voor een te gebruiken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated: 19/11/2023

Views: 6461

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.