Een wijnfles opnieuw kurken: leer hoe u uw wijn kunt verzegelen (2023)

Als er een tijd van het jaar is waarin u waarschijnlijk te maken krijgt met een fles of twee onafgemaakte wijn, dan is het tijdens kerstfeesten en oudejaarsdiners. De feestdagen zijn nog maar een paar weken verwijderd, dus we zullen je leren hoe je het meeste kunt halen uit die halfvolle wijnflessen op het aanrecht. Naast het terugplaatsen van een kurk, hebben we nog vijf andere methoden om een ​​kurk opnieuw te plaatsenwijnfles.

Een wijnfles opnieuw kurken - Beste methoden voor opnieuw kurken

Na het openen van een fles begint de wijn te oxideren wanneer deze in contact komt met lucht. Bij te lange blootstelling aan lucht gaat de smaak van de wijn echter achteruit. Dit komt door een bacterie die in de lucht zitacetobacterie. Hoewel deze bacterie onschadelijk is om in te nemen, kan het de wijn in azijnzuur veranderen. Dus als u niet wilt dat uw onafgemaakte wijn zo snel die uitgesproken smaak produceert, leer dan hoe u het verouderingsproces kunt vertragen door opnieuw te kurken.

1. Duw de kurk er weer in

Als u de onbeschadigde, originele kurk nog in de hand heeft, kunt u deze altijd weer in de fles forceren. Het kan echter ook zo ver uitzetten dat het nooit lijkt te passen. Om dit te voorkomen, moet je er een gewoonte van maken om je kurk direct na het openen van de fles in de koelkast te leggen. Op deze manier raak je het minder snel kwijt. Bovendien trekt u de kurk samen, zodat het niet moeilijk is om hem terug in de fles te duwen als er nog restjes zijn.

Hieronder vindt u een stapsgewijze handleiding voor het terugduwen van een kurk:

 • Zet de onafgemaakte fles wijn op een vlakke ondergrond en houd hem stevig vast.
 • Kantel de kurk een beetje zodat de ene kant eerder naar binnen gaat dan de andere. Houd vervolgens de kurk zo vast dat deze op de opening van de fles rust.
 • Draai de kurk in één beweging en druk hem naar beneden totdat het eerste deel van de kurk ongeveer een centimeter in de fles gaat.
 • Blijf de fles stevig vasthouden en druk de kurk naar beneden met je handpalmen om de kurk terug in de fles te duwen.

Het gebruik van de originele kurk is de gemakkelijkste methode om uw wijn opnieuw te kurken; het kan echter voorkomen dat de kurk beschadigd raakt tijdens het openen. Volg de alternatieve methoden om dit op te lossen.

2. Wikkel de onderkant van de kurk in vetvrij papier

De reden waarom je een originele kurk niet terug in de fles kunt laten glijden, is wrijving. Als er te veel wrijving is tussen de glazen fles en het oppervlak van de kurk, lukt het je niet. Om de wrijving te verminderen:

 • Wikkel de kurk in vetvrij papier van dezelfde lengte als de kurk.
 • Nadat je de kurk hebt bedekt met vetvrij papier, duw je hem er weer in met een licht schommelende beweging.
 • Draai de vork niet, omdat hierdoor het vetvrij papier kan kreuken.

3. Gebruik een doe-het-zelfkurk

Als u thuis geen vervangende kurken heeft, kunt u de creatieve methode van herkurken verkennen. Gebruik een papieren handdoek, plakband en plasticfolie om je doe-het-zelfkurk te maken.

Maak een stuk keukenpapier klaar en vouw het 2 inch breed. Rol vervolgens de gevouwen papieren handdoek strak op zichzelf en vorm een ​​kurk. De maat moet net iets groter zijn dan de opening van de fles. Als je eenmaal een kurk hebt gevormd, maak je het uiteinde van de papieren handdoek vast met tape en wikkel je de kurk in plasticfolie. Zodra de doe-het-zelfkurk klaar is, duw en draai je hem totdat de fles volledig is afgesloten.

Hoewel effectief, is deze methode slechts tijdelijk. Idealiter houdt een zelfbouwkurk de wijn maar een tijdje vers, dus vervang hem na twee dagen.

4. Koop een wijnstopper

Verschillende wijnstoppers zijn overal op de markt verkrijgbaar. Sommige zijn gemaakt van metaal met rubber, andere zijn varianten van siliconen en rubber. Wijnstoppers met rubber aan de bovenkant zijn geweldig omdat rubber flexibel is. Als je de stop in de wijn doet, helpt het rubber om te vouwen. Ook zijn wijnstoppers uiterst gemakkelijk te vinden, betaalbaar en herbruikbaar. Voor een eenmalige aankoop die zorgt voor een strakke pasvorm, is elke cent die u uitgeeft zeker de moeite waard.

EZBASICS Wine Saver Vacuümpomp met 4 wijnflesstoppers

 • Houd de smaak 1 week vast: de wijnpomp met wijnstoppen verwijdert lucht uit uw wijnfles om de smaak van de wijn tot een week te behouden.
 • Duurzaam en stijlvol ontwerp: de wijnluchtpomp is gemaakt van roestvrij staal, dat duurzamer en duurzamer is dan de plastic wijnsluitpomp.
 • Datummarkeringen: de vacuümwijnstoppers kunnen de tijd registreren waarop u de fles voor het laatst hebt geopend. Je draait simpelweg aan de ring op de wijnstopper die kan wijzen naar de gewenste tijd.

Als alternatief kunt u uw eigen wijnstopper maken met behulp van aluminiumfolie en plastic folie. Wikkel de opening van de fles in met deze materialen. Als je er zeker van wilt zijn dat de verzegeling luchtdicht is, wikkel dan een rubberen band rond de bovenkant van de fles.

5. Recycle de oude kurken

Een gebruikte kurk van een oudere fles is ook een prima alternatief. Je hebt waarschijnlijk nooit overwogen dat je oude kurk die rondslingerde in je wijnfles past. Het uitzetten van een kurk wordt voornamelijk veroorzaakt door vocht, maar na verloop van tijd gaat er vocht verloren. Dit betekent dat de oude kurk mogelijk zijn oude grootte heeft teruggekregen, waardoor hij geschikt is om uw onafgemaakte fles wijn opnieuw te kurken.

6. Vacumeer de wijn

Je kunt ook overwegen om een ​​wijnvacuüm aan te schaffen als dat je doel isbewaar uw onafgemaakte wijnvoor zo lang mogelijk. Wijnvacuüms houden de lucht buiten en halen met gemak de zuurstof uit de fles. Door zoveel mogelijk lucht uit de fles te halen, kan je wijn wel veertien dagen goed blijven.

Verkoop

Vacu Vin Wine Saver-pomp met 2 x vacuümflesstoppen

 • Ons wijnbewaarsysteem maakt gebruik van een luchtverwijderaar voor wijnflessen om de wijnproeverij tot wel 10 dagen nieuw te houden! Nacht na avond genieten van verse wijn zonder een nieuwe fles te hoeven openen.
 • Gebruik een meegeleverde wijnflesstopper in combinatie met de wijnpompvacuüm. Plaats gewoon de vacuümwijnstop in de fles en pomp totdat u de gepatenteerde "klik" hoort. De "klik" signaleert een luchtdichte afsluiting.
 • Deze wijnvacuümpomp- en stopset bevat 4 wijnstoppers voor wijnflessen met een universele pasvorm.

7. Gebruik keukenpapier om je wijn opnieuw te kurken

Je kunt je doe-het-zelfkurk maken van een papieren handdoek. Dit is echter maar een dag houdbaar. Totdat u een vervangende kurk vindt, kan een papieren handdoek uw wijn redden.

Bereid een stuk keukenpapier voor dat ongeveer 5 cm breed is gevouwen. Rol de gevouwen papieren handdoek strak op zichzelf totdat je de vorm van een kurk hebt. De maat moet net iets groter zijn dan de opening van de fles. Om het vast te zetten, plak je het uiteinde van de papieren handdoek vast en wikkel je het geheel in plasticfolie. Duw en draai vervolgens de doe-het-zelfkurk totdat de fles is verzegeld.

Zoals gezegd is dit slechts tijdelijk, dus vergeet deze niet na twee dagen te vervangen.

Hoewel de methoden voor het hersluiten van wijn kunnen helpen om de wijn een tijdje te bewaren, raden we je toch aan om de wijn in een koelkast of een daarvoor bestemde wijnkoeler te bewaren. Haal voor de volgende wijnsessie de gekoelde wijn dertig minuten voor het opdienen eruit om de ideale serveertemperatuur (55-60°F) te bereiken.

Ook aanbevelen: Hoe zelfgemaakte wijn te rekken?

Nu we de methoden hebben besproken om uw wijn na het feest te bewaren, is er geen enkele manier om zelfs maar een druppel wijn te verspillen. Toch kunnen feesten en feestelijke diners vermoeiend zijn, en bestaat de kans dat je vergeet je half afgewerkte wijn meteen opnieuw te kurken. Ruik in deze situaties of de wijn bedorven is voordat je hem probeert te redden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated: 11/11/2023

Views: 5755

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.