Een huis leeg laten staan ​​in de winter: warmte- en temperatuurgids (2024)

Vraag je je af bij welke temperatuur je een leegstaand huis in de winter moet verlaten?

Een huis leeg laten staan ​​voor de winter zonder verwarming kan tot verschillende problemen leiden. Het is dus belangrijk om te leren hoe je de juiste temperatuur kunt behouden.

Gelukkig ben je hier aan het juiste adres.

Als je een huis in de winter leeg laat staan, moet je het tussen de 50 en 55ºF houden om waterschade of bevroren leidingen te voorkomen. Door het sanitair te beschermen, goede isolatie en de juiste thermostaatinstelling, verwarm je je lege huis en houd je de rekening laag.

Lees verder voor meer informatie over de aanbevolen temperatuur voor leegstaande huizen in de winter!

Waarom ons vertrouwen?Dit artikel is geschreven doorCraig AndersonEnBrian Paulus.

Craig heeft sinds 2016 duizenden andere huiseigenaren geholpen hun apparaten te repareren.

Brian is een erkende algemene aannemer met meer dan 22 jaar ervaring in woningbouw. Als onze huisverbeteringsexpert helpt Brian bij het beoordelen en adviseren van veel van onze doe-het-zelfartikelen. Ook levert hij actief bijdragen aan online bouwmagazines.

Inhoud show

Wat is de ideale temperatuur om een ​​leegstaand huis in de winter achter te laten?

Om uw leegstaande huis tijdens de winter veilig te houden, moet u een temperatuur van 50 tot 55 graden Fahrenheit instellen.

Om de aanbevolen temperatuur voor leegstaande huizen te handhaven,het houden van uwverwarming loopt hoog opgenoeg om efficiënt te blijven is belangrijk.Ik vind dat de meeste HVAC-systemen voor thuis effectief een temperatuur van 55 graden in uw hele huis kunnen handhaven.

Lager dan 55º en sommige verwarmingen worden minder effectief, wat ertoe kan leiden dat uw huis te koud wordt en uw sanitair in gevaar komt.

Maar u wilt uw kosten laag houden. De energiekosten om een ​​woning te verwarmen stijgen met elke graad boven (of onder) de buitenlucht die je wilt onderhouden. Van wat ik heb gezien,hoe kleiner het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur, hoe lager uw stookkosten zullen zijn.Als het gaat om het verwarmen van een koud huis, is 55 graden een veilig compromis tussen veiligheid en kosteneffectiviteit.

Hoe u een leeg huis efficiënt kunt verwarmen

Uw leegstaand huis efficiënt verwarmen in de winter kan eenvoudig zijn. Je moethelpen om zoveel mogelijk warmte vast te houdenen houd uw HVAC-systeem laag ingesteld.

Lees verder voor meer informatie over het handhaven van de juiste temperatuur!

# 1 Bescherm het sanitair

Als u een huis in de winter leeg laat staan, is het van cruciaal belang dat uw leidingen in goede staat verkeren.

Als je langer dan een paar weken weg bent, raad ik je aanhet water uitzettenen de leidingen volledig leeg laten lopen. Het is gemakkelijker om te voorkomen dat leidingen bevriezen als er om te beginnen geen water in zit.

Als u buiten het huis slangaansluitingen heeft, isoleer deze dan of vervang ze door eenvorstvrije slangaansluiting. Ik vind dat slangtuitdeksels kunnen werken, of je kunt ook oude gebundelde handdoeken gebruiken die bedekt zijn met plastic. Zorg ervoor dat alles droog en verzegeld is.

#2 Stel de thermostaat in

Als ik mijn huis leeg laat in de winter, zet ik de thermostaat altijd op de juiste temperatuur.

In mijn ervaring is 55 graden veilig in zowat elk huis.Zorg ervoor dat de verwarming is ingesteld op automatisch, zodat deze alleen in werking treedt wanneer de temperatuur onder de drempel zakt, zodat uwstookkostenlaag.

Als je thermostaat je toestaat om de ventilator in te stellen, overweeg dan om deze op laag maar constant in te stellenom te voorkomen dat er zich in een kamer vocht ophoopt. Dus zelfs op een ongewoon warme dag heb je geen last van vocht- en condensatieproblemen.

# 3 Houd dingen luchtdicht

Als je een huis leeg laat staan ​​voor de winter, moet je het ook goed isoleren.

Zie je, als een leeg huis lucht lekt, zullen de stookkosten hoe dan ook torenhoog zijn.

Door het huis goed te isoleren, kunt u de rekeningen laag houden, omdat u niet zoveel warmte of koeling naar buiten verliest.

U hoeft geen muren of iets dergelijks te slopen om uw huis te isoleren. Sterker nog, ik vertel huiseigenaren vaak dat focussen op de ergste luchtlekken voldoende zal zijn om geld te besparen.

  • Sluit deuren.Als je huis een tijdje leeg staat, overweeg dan om de tochtstrippen op buitendeuren te vervangen om te voorkomen dat warmte door kieren en spleten ontsnapt. U zult ook rond oudere buitendeuren moeten rondkijken. (Dit is een geweldig idee, zelfs als het huis niet leeg staat!).
  • Verzegel ramen.Isolatie van kunststoffolie is eeneenvoudige manier om uw ramen af ​​te sluiten. Specifieke raamfolie vind je bij de bouwmarkt. Je kunt ook plastic huishoudfolie en tape gebruiken als je maar een paar ramen hebtwillen dekken. Ook vind ik, net als deuren, dat oudere ramen baat kunnen hebben bij wat hernieuwde afdichting rond het frame. Dus, als je scheuren ziet oftocht rond het raam voelen, moet u het waarschijnlijk verzegelen.
  • Ventilatieopeningen sluiten.Open ventilatieopeningen laten uw verwarmingsbudget zo de deur uit vliegen. Sluit alle ventilatieopeningen die naar buiten leiden, inclusief ventilatieopeningen van ovens, drogeropeningen, ventilatoren en al het andere dat lucht naar buiten stuurt.

Als je bovenstaande tips onthoudt, blijft je leegstaande huis de hele winter warmer.

Kun je een huis in de winter onverwarmd laten?

Het kan verleidelijk zijn om uw leegstaande huis in de winter aan zijn lot over te laten. Er is immers niemand die klaagt over de kou.

De kou zal echter zijn sporen nalaten, vooral als u in een koeler klimaat leeft.Al in de herfst kunnen er problemen opduiken.

Koude temperaturen veroorzaken drie belangrijke problemen voor onverwarmde huizen:

  • Bevroren leidingen
  • Overstromingen
  • Vochtigheid en waterschade

Onverwarmde huizen krijgen na verloop van tijd van nature dezelfde temperatuur als de buitenlucht. Zelfs het best geïsoleerde huis zal langzaam afkoelen als de winter zijn intrede doet.Warmte kan langzaam ontsnappen door kieren, ventilatieopeningen, en zelfs massieve muren. Het resultaat is een huis dat zijn sanitair niet meer kan beschermen.

Wanneer uw leidingen te koud worden, wordt u geconfronteerd met de mogelijkheid van bevroren leidingen, wat kan leiden tot gebarsten leidingen.

Mijn gebruikelijke advies om gebarsten leidingen te voorkomen, is ervoor te zorgen dat ze niet te koud worden. Je huis voldoende verwarmen om de leidingen in de muren boven het vriespunt te houden, is de eenvoudigste manier om het probleem te voorkomen.

Zelfs als uw leidingen niet bevriezen of barsten, kunnen koude temperaturen leiden tot vochtproblemen.Leegstaande woningen zijn meestal dicht tegen de elementen afgesloten. Als u de temperatuur van uw huis niet op peil houdt, veroorzaakt het zegel twee problemen.

Ten eerste wordt alle vochtigheid in huis opgesloten. Het vocht kan nergens heen, dus het blijft rondhangen en veroorzaakt problemen.

Ten tweede kunnen de temperaturen zelfs in de winter fluctueren. Zonnige dagen kunnen je huis iets opwarmen. Als je ooit op een zonnige dag in een auto bent gestapt en de binnenkant gloeiend heet hebt gevonden, is het hetzelfde principe. Je huis wordt misschien niet zo warm, maar het wordt zeker warmer dan de buitenlucht.

Dus nu heb je een vochtige, warme ruimte gescheiden van de ijskoude buitenlucht. Heb je ooit condens op een koud glas water gezien op een warme dag? Zo zien de ramen en buitenmuren van uw huis eruit.

Condensatie kan leiden tot ernstige waterschade bij oa deuren en ramenschimmel, meeldauw,en rotte kozijnen.

Het verwarmen van uw leegstaande huis in de winter kan dus verschillende problemen voorkomen.

Afronden: je leegstaande huis verwarmen in de winter

Hopelijk weet je nu de aanbevolen temperatuur voor leegstaande huizen in de winter en verschillende manieren om de warmte vast te houden.

Vergeet niet dat als u in de winter een leegstaand huis verlaat, u het op een stabiele temperatuur van 55 graden moet houden. Het is belangrijk om je huis te isoleren voordat je vertrekt en de thermostaat zo in te stellen dat bevroren leidingen, overstromingen en vocht worden voorkomen.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om je leegstaande huis veilig te verwarmen. Als het je leven een beetje gemakkelijker heeft gemaakt, waarom zou je ons dan niet steunen door enkele van onze te bekijkenandere posten?

Bedankt voor het lezen! Een fijne dag verder.

- Craig

Een huis leeg laten staan ​​in de winter: warmte- en temperatuurgids (2024)

FAQs

Hoe warm moet een leegstaand huis zijn? ›

Er parelen druppeltjes water op de muren die na verloop van tijd vochtplekken vormen. De grenswaarde om condens te voorkomen ligt op 16 graden. Het is daarom raadzaam om de verwarming in leegstaande woningen in te stellen op 16 graden.

Welke temperatuur in huis bij lange afwezigheid? ›

Verwarmen bij afwezigheid

Bent u een langere tijd niet aanwezig in uw huis, omdat u bijvoorbeeld op vakantie gaat? Dan is het aan te raden om te blijven verwarmen op een lage temperatuur (15-16 graden in huis). Hiermee voorkomt u vochtproblemen in huis.

Hoe koud mag je je huis laten worden? ›

In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.

Is 10 graden te koud in huis? ›

Kou is niet altijd gezond

Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.

Is 18 graden te koud in huis? ›

Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te zorgen dat je je comfortabel voelt.

Is 12 graden te koud in huis? ›

In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.

Hoeveel graden koelt een huis s nachts af? ›

De ideale nachttemperatuur
Soort woningNachttemperatuurBesparing
vrijstaand huis, slecht geïsoleerd15°C€ 400
rijtjeswoning, redelijk geïsoleerd10°C€ 100
nieuwbouwwoning10°C€ 1

Hoe hoog thermostaat in de winter? ›

Door de thermostaat 's nachts laag te zetten, kunt u energie besparen. Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren.

Hoe laag thermostaat bij afwezigheid? ›

Als je gedurende lange tijd afwezig bent, bijvoorbeeld tijdens je vakantie, is het aan te raden om de thermostaat in te stellen op 12°C. Hiermee voorkom je condensvorming in de woning, wat kan optreden bij temperaturen onder de 10°C, en bespaar je onnodig energieverbruik.

Welke temperatuur is vorstvrij? ›

Omzetting naar °C (bij benadering)
Stand van de kraanReferentietemperatuurAanbevolen instelling voor
*6°CVorstvrij
0-112°CKelder, trap
115°COngebruikte kamer, wasplaats, bergruimte
217°CHal, gang
5 more rows

Wat gebeurt er als je een huis niet verwarmd? ›

Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel

Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.

Wat te doen met leegstaand huis? ›

Wil je leegstand en/of verwaarlozing melden van een woning gelegen in een andere gemeente, dan moet je je rechtstreeks tot die gemeente wenden. Na melding van het vermoeden van leegstaand of verwaarlozing treedt Woonwijzer Waasland of de gemeente in actie.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6325

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.