De smoking-etiquette: wat u wel en niet moet doen. Hoe een smoking te dragen, wat te doen en wat te vermijden (2024)

Of het nu gaat om een ​​diploma-uitreiking, doop of huwelijk, het woord "gelegenheidskleding" wordt een belangrijker optie. De klassieke kleding, ook in de donkere en effen kleuren, is een goed alternatief, zelfs als ze een beetje informeel zijn; in plaats daarvan zijn smokings vanwege hun vorm en oorsprong altijd de ideale keuze geweest voor zeer speciale gelegenheden.

Als we ter wille van de traditie en een beetje uit respect voor de etiquette moeten onthullen dat wij Italianen geen grote fans zijn van smokings als trouwkostuum, maar het is ook waar dat bruiloften een van de weinige gelegenheden zijn gedurende het hele jaar om te pronken met de goed gepoetste black-tie-look.

Alleen al het dragen van een smoking garandeert niet automatisch verfijning en elegantie, sterker nog, er zijn enkele regels die moeten worden gevolgd om het ensemble met zwarte stropdassen echt onberispelijk te maken en duidelijke fouten te voorkomen.

Hier zijn onze tips over wanneer, waar en hoe je een smoking moet dragen en de sprong naar elegantie moet maken die het waard is om op te vallen.

Menu

Verhaal van de smoking: wat maakt een smoking tot een smoking?

Om de oorsprong van smoking te begrijpen, moeten we eerst in de oorsprong van de tailleloze "rokende jasjes" duiken. In Engeland in de 17e eeuw konden de heren na het eten een smokingjasje aantrekken en zich terugtrekken in een hol of rookkamer.

In feite zorgde het doel van het jasje er in het begin voor dat hun avondjas niet zou worden verbrand door as, noch de geur van tabak zou absorberen die de vrouwen onaangenaam vonden.

Het werd echter gebruikt als elegante avondkleding vanwege de prins van Wales Edward VII die in 1865 zijn kleermaker Henry Poole de opdracht gaf een kort blauw avondjasje te maken voor informele avonden op zijn landgoed Sandringham.

Uit dat project werd de voorouder geboren van wat iedereen, inclusief wij Italianen, tegenwoordig smoking noemen, het Engelse "dinner jacket" (of smoking) en de Amerikanen "tuxedo" (vanwege het oorspronkelijke woord verspreid vanaf het gelijknamige dorp Tuxedo Park).

Wanneer draag je een smoking?

Sinds zijn ontstaan ​​is smoking altijd beschouwd als de avondoutfit bij uitstek. Het oorspronkelijke doel van deze elegante kleding was om het pak dat de hele dag werd gedragen te vervangen, zodat mannen het vuil en de geur van een dag te paard achter zich konden laten.

De keuze voor het dragen van een smoking belichaamt het verlangen - onder mensen met een hoge sociale neiging - om fris, schoon en zo aantrekkelijk mogelijk te zijn wanneer ze 's avonds sociale evenementen ontmoeten en opgewekte zaken bijwonen. Deze traditie werd ook in stand gehouden met het begin van het gebruik van de auto, toen er geen praktische rechtvaardiging voor was.

Voor de Tweede Wereldoorlog werden smokings en staarten nog beschouwd als de enige geschikte kleding voor alle elegante sociale avonden. Na de oorlog begon het traditionele pak, of het werkpak, echter meer geaccepteerd te worden op informele avonden en overdag, en dus bleef het gebruik van de smoking beperkt tot alleen formele avondbijeenkomsten.

Nooit voor de avond..?

Ongeacht hoe de dresscode voor avondkleding wordt gedefinieerd, smokings mogen nooit overdag worden gedragen. Deze regel kan in de zomer erg moeilijk te volgen zijn, vooral in regio's met veel zon, daarom waren etiquette-experts gedwongen om meer praktische en minder vage richtlijnen te ontwikkelen.

De meest gebruikelijke praktijk is om de avond in chronologische volgorde te definiëren en het dragen van een smoking in het openbaar vóór 18.00 uur te ontmoedigen. Aan de andere kant staat wereldwijd meer flexibiliteit toe op basis van de breedtegraden van de aarde en stelt dat 's avonds om 18.00 uur begint of wanneer de duisternis valt, afhankelijk van welke van de twee voorwaarden het eerst wordt vervuld.

In beide gevallen, tenzij je als ober werkt, is het enige excuus om overdag een smoking te dragen, als je naar een avondevenement gaat of als je bepaalde diplomatieke gelegenheden moet bijwonen.

…zelfs voor de avond

De gewoonte om de smoking te reserveren voor formele evenementen die na 18.00 uur worden gehouden, wordt nog steeds algemeen gevolgd in Groot-Brittannië, een land waar deze traditie in stand is gehouden en waar het gebruik van de ochtendjas, een overdagoptie van de smoking, nog steeds aanwezig is.

In plaats daarvan is in de Verenigde Staten (en in veel andere landen), de gewoonte die is ontstaan ​​​​uit de Tweede Wereldoorlog, formele kleding voor overdag, zoals de ochtendjas, bijna volledig verdwenen; bij hun afwezigheid zijn de meeste Amerikanen de smoking gaan beschouwen als een "formele kleding" voor alle doeleinden, en daarom dragen ze ook overdag een smoking.

Als gevolg hiervan is het juiste avondgebruik van de smoking een gewoonte geworden die over het algemeen beperkt is tot bevoorrechte mensen die vrij vaak de "black tie" -evenementen bijwonen, om de smoking te beschouwen als een integraal onderdeel van de garderobe van een man, in plaats van als een kledingstuk om zelden in het leven te verhuren.

Vanaf welke leeftijd mag je een smoking dragen?

Avondpakken zijn ontworpen voor "volwassen" gelegenheden en om deze reden wordt de smoking traditioneel ongepast geacht voor peuters of jonge jongens.

Als algemene regel geldt dat jongens geen smoking mogen dragen vóór de leeftijd van vijftien jaar en staarten niet ouder dan 18 jaar mogen zijn. Dit zijn regels die dateren uit de jaren '60, maar deze richtlijnen blijven zelfs vandaag perfect relevant als men bedenkt dat dit de leeftijd is waarop jonge mensen hun kleding beginnen te vervangen door volwassen kleding.

Is er een eenvoudigere manier om te bepalen vanaf welke leeftijd je een smoking mag dragen? Misschien wel. Alles kan worden teruggebracht tot een simpele vuistregel: als een jongen te jong is om een ​​vlinderdas te kunnen strikken, dan is hij te jong om zelfs maar een smoking te dragen.

Waar zou het gepast zijn om het te dragen

Tegenwoordig staat bij de meeste formele evenementen waarvoor een smoking vereist is, hetzelfde expliciet op de uitnodiging of in andere vormen van gastinstructies, meestal aangevend dat het een "black tie" -dresscode zou zijn.

Er zijn echter enkele gelegenheden waarbij het gebruik van de smoking wordt geïmpliceerd en afgewacht, of op zijn minst warm wordt aanbevolen.

Theater en Opera

Opera en theater worden traditioneel beschouwd als de meest prestigieuze van alle kunstvormen en als gevolg daarvan hebben kijkers altijd de meest formele kledingstijl moeten dragen.

Tijdens speciale evenementen zoals de eerste van de balletten of de openingsavonden van belangrijke theatrale shows, is het in veel steden nog steeds gebruikelijk dat de beste stoelen worden bezet door fans in smoking.

Evenementen en privéfeesten

Tegenwoordig is het gebruik van smokings grotendeels ingeburgerd bij veel privé-evenementen (zoals galadiners) die ooit waren gereserveerd voor de meer formele slipjas of frac.

Zoals eerder vermeld, echter, de meeste van de formele privé-evenementen die de smoking vereisen, verklaren dit expliciet met de woorden "black tie".

Bij afwezigheid van deze tekens is het gebruik van een klassiek pak in plaats van een smoking, dankzij de geleidelijke versoepeling van de etiquette die verband houdt met formele kleding, nog steeds geaccepteerd.

Debuut in de samenleving

Het debutantenbal of deb - is een formele gebeurtenis waarbij jonge vrouwen formeel worden geïntroduceerd als ze volwassen zijn (meestal 17 of 18) in de samenleving als een nieuwe volwassene.

Hoewel deze gelegenheid beperkt is tot een zeer jonge en beperkte groep van de samenleving, vereist de dresscode voor mannen die deze dans bijwonen meestal een smoking. Hoewel deze regel niet altijd wordt gerespecteerd door jonge mensen die vaak kiezen voor jurken die formeel ver verwijderd zijn van de klassieke black-tie-look.

Bruiloft

Als je bent uitgenodigd voor een bruiloft in de late namiddag, die plaatsvindt in een kathedraal en wordt gevolgd door een uitgebreide receptie, is de kans groot dat de bruid en bruidegom hebben besloten om te kiezen voor een black-tie dresscode.

Aangezien de officiële etiquette vereist dat een smoking alleen 's avonds wordt gedragen, wordt het gebruik van dit type jurk alleen aanbevolen als de bruiloft na 18 uur (of na zonsondergang) plaatsvindt.

Dat gezegd hebbende, is het goed om er nogmaals aan te herinneren dat het gebruik van de smoking, zelfs voor bruiloften die overdag worden gevierd, in Noord-Amerika algemeen is goedgekeurd; als u wordt uitgenodigd voor een bruiloft in de Verenigde Staten die overdag zal plaatsvinden, kan het dragen van een smoking dus worden toegelaten.

Bal

Voor het aankleden zijn enkele regels vereist, d.w.z. houd het gewoon klassiek, houd het tijdloos; en houd het smaakvol. Als je eenmaal hebt besloten om een ​​smoking te dragen naar het bal, kan het je aan details niet ontbreken. We raden aan om een ​​op maat gemaakte smoking te kopen in plaats van er een te huren, de pasvorm op maat versterkt gewoon je persoonlijkheid als niets anders.

Prom is een van die gelegenheden waarbij je al die belangrijke foto's maakt en ze na jaren terugkijkt om de magische nacht opnieuw te beleven, je zult jezelf bedanken dat je voor een tijdloze look bent gegaan die zelfs na al die jaren erg betoverend lijkt.

Hoe een smoking te dragen

Als de uitnodiging voor een bruiloft of een première in het theater specifiek een 'black tie'-kleding vereist, heb je geen ander alternatief, je moet een smoking dragen met de klassieke zwarte zijden vlinderdas.

Maar wat zijn de andere details waar je op moet letten bij het dragen van een smoking? Hier zijn enkele regels om de juiste jurk te kiezen en deze te matchen met de juiste accessoires.

De jas? Single-breasted en met aanpasbare revers

Het smokingjasje moet strikt één rij knopen hebben, zonder splitten aan de achterkant en met een enkele knoopsluiting aan de voorkant. Revers? Exclusief piek of sjaal.

De jasjes, twee of drie knopen, die je gewoonlijk op kantoor draagt, zijn in plaats daarvan niet formeel genoeg; beter om ze te reserveren voor andere gelegenheden.

Een ander detail van de jas waarmee rekening moet worden gehouden, zijn de zakken: het is beter om te kiezen voor paspelzakken, deze zijn formeler dan de klepzakken.

De kleur: blauw, zwart of ivoor

Kies de kleur van uw smoking tussen klassiek zwart of moderner blauw. Met zwart speel je altijd op safe; blauw is een modernere keuze voor de meer gedurfde heren, hoewel je de kleuren moet beoordelen op basis van de context van het evenement.

De keuze voor de ivoorkleurige jas is meer geschikt voor het zomerseizoen.

De witte smokingversie, beroemd gemaakt door Hollywood-acteurs, is alleen toegestaaninpleinluchtevenementen.

Draag een overhemd met een opstaande kraag

Het overhemd met een black-tie-look moet strikt wit zijn en kan worden gepersonaliseerd met de bijpassende smokingkraag. Het wordt ook wel vleugeltipkraag genoemd, wordt gekenmerkt door de typische voorvleugels en is ontworpen om te worden gedragen met de vlinderdas.

Een niet te vergeten aanpassing is die van de manchetten die dubbele manchetten moeten zijn (omgeslagen op zichzelf) en die het knoopsgat moeten bieden waarin de manchetknopen kunnen worden gestoken.

Zwarte vlinderdas van zijde

De vlinderdas? Zwart in zijde. De witte vlinderdas complimenteert alleen de slipjas. Laat de stropdas minstens één keer in de kast liggen.

Broek met bretels

Bij de keuze van broeken, het dragen van broeken die de toepassing van omvattenbeugel, de riemen, die praktisch zijn, zijn niet geschikt voor een look die zo formeel is als een zwarte stropdas.

Kies zwarte of witte bretels in stof in plaats van leer, of in ieder geval passend bij de kleur van de smoking.

Vermijd ten slotte broeken met revers of plooien, wederom niet formeel genoeg voor de gelegenheid.

Kies geschikte schoenen en sokken

Draag glimmende zwarte of matte veterschoenen. Zelfs geborduurde pantoffels kunnen in dit geval prima bij je passen, draag alleen geen schoenen met te veel details.

De sokken moeten zwart zijn en tot de knie komen. Geen enkele uitzondering zal recht doen aan de look.

Details

Draag het vest als het jasje is voorzien van puntige (puntige) revers en de satijnen buikband met sjaalrevers. Personaliseer de smoking met details van satijn of twill, zoals de revers en de iconische zijband van de broek.

Draag ten slotte een wittepochetvan linnen of katoen. Sommige mannen experimenteren graag in de look met rode of bordeauxrode zijden pochet, maar een beetje creativiteit maakt elke look scherp maar uniek.

De smoking-etiquette: wat u wel en niet moet doen. Hoe een smoking te dragen, wat te doen en wat te vermijden (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5583

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.