De jeukende oren van uw hond verlichten: alles wat u moet weten (2024)

Honden,HuisdierenJohn

Het gehoor van een hond is slechts een van hun vele superkrachten. Hun oren kunnen toonhoogtes op frequenties detecterendrie keer hogerdan onze menselijke oren kunnen! Of ze nu luisteren naar jagende prooien of hun favoriete piepspeeltje, honden hebben hun oren in topvorm nodig.

Maar de favoriete massageplekken van uw hond zijn kwetsbaar voor een reeks gezondheidsproblemen. En veel van die problemen kunnen leiden tot het meest irritante symptoom van allemaal: constante jeuk aan je oren. Als je merkt dat je hond gefrustreerd van oor tot oor krabt, raak dan niet in paniek. Om onze favoriete harige vrienden te helpen, hebben we een gids over alle manieren om de jeukende oren van je hond te verlichten.

Begin met symptomen en tekenen

Bij het eerste teken van een hectisch jeukend oor, pauzeer voordat u uw dierenarts snel belt.

Wij bij Vetericyn weten dat de gezondheid van uw huisdier een eerste zorg is - en dat zou ook zo moeten zijn! Maar niet elke hoofdschudding of oorkrab is een rode vlag. Als de jeuk van uw hond echter constant blijft, controleer dan eerst op tekenen van onderliggende oorproblemen. Niemand wil immers betalen voor een onnodig bezoek aan de dierenarts.

Daartoe zijn hier enkeleoor symptomendie vaak gepaard gaan met consistente jeuk:

 • Zwelling
 • Roodheid
 • Funky of fruitige geuren
 • Afscheiding (meestal geel of bruin)
 • Nieuwe hobbels of vlekken
 • Bloedend of opgedroogd bloed
 • Gehoorverlies
 • Plotseling verlies van evenwicht of richtingsgevoel

Als een van deze symptomen opduikt, heeft uw hond misschien iets meer nodig dan een krab achter de oren. Vraag je dierenarts of hij voor de zekerheid even in de oren van je pup mag kijken.

Zoek uit wat er aan het krabben is

Natuurlijk kun je bij elke hoofdpijn een Tyelnol gebruiken. Maar om een ​​echte remedie te vinden, moet je in de eerste plaats leren waarom je hoofd eigenlijk pijn doet. Hetzelfde geldt voor uw hond die aan zijn kop krabt - een tijdelijke verlichting, maar geen remedie.

Van microscopisch kleine beestjes tot seizoensgebonden sniffles, laten we de vele oorzaken van jeukende oren bij honden eens bekijken.

De jeukende oren van uw hond verlichten: alles wat u moet weten (1)

Griezelige beestjes

Misschien is uw huisdier wel fan van modderige wandelingen. Of misschien houden ze van ruig gedrag in het hondenpark.

Ongeacht de activiteit, hondenoren komen elke dag miljoenen kleine organismen tegen. En die beestjes kunnen ernstige jeukende oren en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Als u pijn en afscheiding opmerkt naast oorkrabaanvallen, kan uw hond een van deze hebbenboosdoeners:

 • Mijten- Hoewel zichtbaar voor het oog, zijn mijten stiekeme beestjes. Ze verschijnen meestal eerst op het lichaam, dus huidschilfers en algehele jeuk zijn veelvoorkomende symptomen. Ook als u knapperig merktoorontlading van de honddat is zwart of bruin, mijten zijn waarschijnlijk de oorzaak.
 • Bacteriële infecties- Veelvoorkomende en gevaarlijke bacteriële infecties kunnen het buiten-, midden- en binnenoor aantasten. Symptomen zoals gele of bruine afscheiding, zwelling en roodheid zullen snel verschijnen. Behandel een bacteriële infectie zo snel mogelijk, omdat etterende oorontstekingen bij honden kunnen leiden tot gehoorbeschadiging.
 • Gist of Schimmels– Hoewel iets minder gebruikelijk, gist en schimmels (zoalsMalasezziaofAspergillus) veroorzaakt vaak vieze luchtjes en haaruitval bovenop symptomen van bacteriële infectie.

Andere oorzaken

Het is moeilijk om het enthousiasme van een hond voor speeltijd te verslaan - dat maakt ze zo lief! Maar soms kan die speelse aard tot ongelukken leiden. En andere keren gebeurt het leven gewoon.

Naast kleine beestjes zijn er nog een paar andere redenen waarom je zou kunnen googelen "hond blijft jeuken in oor". In dat geval zijn dit enkele niet-levende boosdoeners die de oorzaak van het probleem kunnen zijn:

 • Trauma of letsel- Alles van een kleine snee tot een gescheurd trommelvlies telt als oortrauma. Als uw hond enig teken van pijn vertoont, behandel de verwonding dan zo snel mogelijk om een ​​ongewenste oorontsteking te voorkomen.
 • allergieën- De klasgenoten van de 4e klas van uw kind zijn niet de enigen met ernstige allergieën. Honden kunnen allergisch zijn voor stoffen die in voedsel, het milieu en elders voorkomen. Vraag om allergietesten als u zwelling, tranende ogen en roodheid met jeukende oren opmerkt.
 • Buitenlandse lichamen- Herinner je je dat hondengevoel nog? Tijdens het apporteren in de achtertuin kunnen de oren van uw hond misschien een eigen "speeltje" oppikken. Nogmaals, het gereedschap van een dierenarts is de enige manier om te zien of een vreemd voorwerp de boosdoener is.
 • Tumor of poliepen- Voordat je in paniek raakt, weet dat elkeoor bultbetekent niet kanker. Soms kan een opeenhoping van oorsmeer of infecties leiden tot poliepen. Tumoren en poliepen verbergen zich vaak in de gehoorgang, dus zorg ervoor dat u contact opneemt met uw dierenarts voor een deskundige diagnose.
 • Gewoon 'Ol Vuil- Maak je geen zorgen als je na het wandelen met je pup een paar minuten jeuk aan je oren opmerkt. Soms lost een beetje vuil zichzelf op. Zolang het krabben na een paar uur minder wordt, is uw hond veilig.

Bouw een toolkit voor jeukverlichting

Je hebt de dierenarts gezien. Je hebt de diagnose. Je hebt het recept opgehaald. Nu is het showtime.

Welnu, uw hond is het er misschien niet mee eens. Om uw huisdier vervelende routines te laten tolereren, is eentonvan geduld (en traktaties). Maar met deze tips staan ​​we voor je klaarEnhun oorgezondheid gedekt.

De jeukende oren van uw hond verlichten: alles wat u moet weten (2)

Zorgvuldig toepassen

"Een lepel suiker" is hier het motto. Probeer de oormedicatie van uw hond te dempen met zoveel mogelijk rust en lof. Het is tenslotte niet de meest comfortabele ervaring voor hen.

Antibiotica en andere pillen zijn gemakkelijk te verstoppen in een leverworsttraktatie. Maar als u vloeibare medicatie toepast, hier zijneen paar belangrijke tips:

 1. Dierenarts assistentie– Vraag uw dierenarts voordat u solo gaat vliegen of deze de juiste toepassing van medicijnen kan aantonen. Op die manier kunt u weken van ineffectieve behandeling voorkomen.
 2. Grijp een partner– Zeker bij grotere honden kan een helpende hand het verschil maken. Vraag een vriend om uw pup stil te houden terwijl u de behandeling toedient.
 3. Blijf schoon- De meeste oormedicijnen hebben een knijppunt voor eenvoudig aanbrengen. Probeer echter te voorkomen dat die punt het oor van uw hond daadwerkelijk aanraakt, op die manier verspreidt u geen ziektekiemen.
 4. Wrijf het in- Neem na het aanbrengen even de tijd om het oor van uw huisdier te masseren. Dit zorgt ervoor dat de behandeling zich goed verspreidt over het hele oorgebied.

Medicijnen voor thuis

De meeste hondenoormedicijnen genezen uiteindelijk de oorzaak van vervelend krabben. Maar overweeg tijdens de genezingsfase een veilig vrij verkrijgbaar of natuurlijk hulpmiddel voor jeukverlichting.

Een paar hondvriendelijkbehandelingen aan huis:

 • Calendula-lotion
 • Appelazijn (verdund)
 • Hydrocortison zalf
 • Koningskaars olie
 • Antihistaminica

Onthoud: laat deze stoffen niet in de gehoorgang druppelen, tenzij goedgekeurd door een dierenarts. Blijf in plaats daarvan bij het aanbrengen langs het buitenste kraakbeen en de huid.

Hou het schoon

Niets is zo angstaanjagend voor ziektekiemen als hygiëne. Om oorinfecties bij honden op afstand te houden, begint u met maandelijkse oorreinigingssessies. Tenzij uw hond dagelijks "modderbezoeken" heeft, heeft u waarschijnlijk niet meer nodig dan dat. Voor beginners met oorreiniging moet u een paar eenvoudige materialen verzamelen:

 • Schaar- Voor bijzonder harige vrienden zal een minischaar met ronde randen opdringerige oorharen opruimen. Je hebt maximale zichtbaarheid nodig voor een goede en veilige reiniging.
 • Katoenen stof- Pads, doekjes of tissues werken hier allemaal. Een wattenbolletje is sterk genoeg om vuil op te vangen, maar zacht genoeg om de tere oren van uw huisdier niet te irriteren. Blijf echtervervan Q-tips. Een klein wattenstaafje kan mogelijk letsel aan het binnenoor veroorzaken.
 • Oplossing voor oorreiniging– Water zal hier niet werken. Je hebt een oorreiniger nodig die ziektekiemen kan bestrijdenEnverzacht elke irritatie of jeuk. Als een niet-toxische oplossing, Vetericyn'santimicrobiële oorspoelingdoet het werk. Geen prikkende alcoholen, geen schadelijke steroïden, alleen snelle jeukverlichting en efficiënte reiniging van de oren van uw hond.
 • Beloningen– Zoals het geven van medicijnen,de oren van een hond schoonmakenvraagt ​​om wat extra verwennerij. Door uw hond te belonen, leert hij een minder comfortabele situatie te tolereren. Traktaties, buikwrijvingen en vriendelijke woorden zijn meestal voldoende.

Een onsje preventie...

…is een pond aan dure dierenartsrekeningen waard. Is dat niet het gezegde?

Holistische zorg krijgt een slechte reputatie als new age-rage. Maar zelfs uw hond kan baat hebben bij een top-down gezonde levensstijl. Van voedertijd tot speelafspraken, laten we eens kijken hoe u de bescherming van uw hond tegen jeukende infecties kunt verbeteren.

De jeukende oren van uw hond verlichten: alles wat u moet weten (3)

Eetpatroon

Allergieën zijn een probleem. Maarvolgens experts, speelt het dieet van uw hond ook een grote rol in hun immuunsysteem.

Het microbioom van uw hond - een verzameling nuttige, kiembestrijdende bacteriën - leeft voornamelijk in de darmen. Deze beschermende bacteriën houden van een natuurlijk, vleesetend dieet. Oude brokjes kunnen echter leiden tot bacteriële onbalans en lagere immuniteit.

Sloot de droge chow. Schakel in plaats daarvan over op vochtige en natuurlijke opties voor hondenvoer (vezels en hele ingrediënten zijn de sleutelwoorden). Van glanzender haar tot minder infecties, uw hond zal er de vruchten van plukken.

supplementen

Niet alle supplementen zijn gelijk gemaakt. Om specifiek jeukende of geïnfecteerde oren te behandelen, zoek naar ontstekingsremmende stoffen zoals:

 • Visolie
 • Vitamine E
 • Kurkuma
 • Probiotica

Zorg er om veiligheidsredenen voor dat u de goedkeuring van een dierenarts krijgt voordat u uw huisdier een supplement geeft.

Omgeving

Van grasvelden tot zandige meren, honden houden ervan om buiten rond te dwalen. Het buitenleven beantwoordt de liefde echter niet altijd even goed.

Als je een kampioen doggy paddler bezit, moet je de inspanning voor oorverzorging opvoeren. Droog na elke duik de oren van uw huisdier licht af met een zachte handdoek of T-shirt. Door al het vocht te verwijderen, zullen de meest besmettelijke ziektekiemen niet in de gehoorgang van uw hond kruipen.

Voor honden die van het bos of de weiden houden, pas op voor zaden van vossestaart en ander gras. Volg avonturen altijd met een oorcontrole en bel de dierenarts als symptomen optreden na buitentijd.

Zeg dat het voorbij is aan jeuk

Geen enkele hond verdient het om pijn te hebben. Of het nu gaat om een ​​kleine schram of een herhaalde schimmelinfectie, we hopen dat deze jeukverlichtingsgids wat rust in de oren van uw hond zal brengen. Met liefdevolle zorg en de juiste tools, zoalsvetericyneffectieve ooroplossingen, uw hond kan zijn superkrachtoren in superconditie houden.

Het belangrijkste is dat als u zich zorgen maakt over de oorzaak van de jeuk, u contact opneemt met uw dierenarts. Ze zullen het probleem waarschijnlijk onmiddellijk kunnen diagnosticeren.

De jeukende oren van uw hond verlichten: alles wat u moet weten (4)Beoordeeld door Dan Richardson, Dierenarts

Dan Richardson is al meer dan 10 jaar praktiserend dierenarts. Hij is gespecialiseerd in chirurgie en orthopedie. Dan komt oorspronkelijk uit het landelijke westen van Nevada en studeerde aan de Universiteit van Idaho voor een niet-gegradueerde studie en aan de Oregon State University voor een veterinaire school. De familie Richardson houdt van kamperen en tijd doorbrengen met vissen op het water, paddleboarden of hun voeten in het zand graven op een warme plek.

bronnen:

 1. Honden natuurlijk tijdschrift.Huismiddeltjes voor de jeukende oren van uw hond. https://www.dogsnaturallymagazine.com/ear-health/
 2. PetMD.Natuurlijke manieren om het immuunsysteem van uw hond te verbeteren.https://www.petmd.com/dog/general-health/natural-ways-improve-your-dogs-immune-system
 3. Veterinair speciaal- en noodhospitaal in Central Texas.Hoe herken je een oorontsteking bij je hond? https://www.ctvsh.com/services/dogs/blog/how-spot-ear-infection-your-dog
 4. Oakland veterinaire verwijzingsdiensten.Oorpoliepen bij huisdieren: wat eigenaren van gezelschapsdieren moeten horen. https://www.ovrs.com/blog/ear-polyps-pets-pet-owners-need-hear/
 5. ASPCA-ziektekostenverzekering voor huisdieren.Oorinfecties bij honden: oorzaken, symptomen en preventie.https://www.aspcapetinsurance.com/resources/dog-ear-infections-causes-symptoms-and-prevention/
 6. Amerikaanse kennelclub.Honden hebben geen zesde zintuig, ze hebben gewoon een ongelooflijk gehoor.https://www.akc.org/expert-advice/lifestyle/sounds-only-dogs-can-hear/
De jeukende oren van uw hond verlichten: alles wat u moet weten (2024)

FAQs

Wat te doen bij jeukend oor hond? ›

Een reiniger die bacteriën doodt, ziektekiemen bestrijdt en jeuk en irritatie verzacht, is nu aan te bevelen. De Vetericyn-Oorzorg is daar zeer geschikt voor en is vrij van alcohol, schadelijke steroïden en geeft snelle verlichting van jeuk én zorgt voor een efficiënte reiniging van de oren van jouw hond.

Wat helpt tegen oormijt hond? ›

Honden met oormijt worden meestal behandeld met een pipet in de nek, die een werkzame stof bevat die de mijten doodt. Dit is bijvoorbeeld Stronghold of Advocate. Je behandelt dan 2 x met 1 maand tussentijd. Deze pipetten zijn alleen via de dierenarts verkrijgbaar.

Hoe maak je oren schoon hond? ›

Oorsmeer hond

Een droge doek gebruiken is voldoende. Heeft uw hond te veel oorsmeer? Maak dat niet het hele oor schoon; de oorschelp schoonmaken is voldoende. Als het oorsmeer helemaal is vastgeplakt, kunt u een scheutje babyolie of minerale olie in het oor druppelen.

Waarom krabt een hond aan zijn oor? ›

Gedrag: Wanneer je hond veel krabt aan zijn oren, met zijn hoofd schudt of schuurt langs een meubelstuk met zijn oren heeft hij waarschijnlijk last van een oorprobleem. Ook kunnen een scheve kophouding, slecht horen en algemene verschijnselen van ziekte of pijn duiden of een oorontsteking.

Wat kan ik mijn hond geven tegen de jeuk? ›

Als je hond jeuk heeft is het advies om te zorgen dat hij of zij voldoende Omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Naast allerlei andere goede eigenschappen, werken Omega 3 vetzuren ontstekingsremmend en hebben zij een positieve invloed op de huid en de vacht. Er bestaan veel hondenbrokken met een hoog Omega 3 percentage.

Hoe weet je of je hond oormijt heeft? ›

Oormijt hond herkennen

Oormijt is namelijk vaak te herkennen aan veel jeuk aan het hondenoor. De hond krabt hierdoor aan het oor of schudt steeds met de kop. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan. Daarnaast komt er soms bruin oorsmeer uit het oor, stinkt het hondenoor en is de oorschelp gezwollen.

Wat is de beste oorreiniger voor de hond? ›

Conclusie. Gesteld kan worden dat de beste oorreiniger voor honden Oxyfresh Pet Ear Cleaner is. Het bevat de unieke actieve zuurstof-formule Oxygene waardoor de werking optimaal is. Hier tegenover staat dat er geen irriterende stoffen als ingrediënt zijn toegevoegd.

Hoe maak je oormijt schoon? ›

Gebruik nooit een wattenstaafje om de oren schoon te maken. U kunt vuil en/of oorsmeer dieper het oor induwen, waardoor er een oorontsteking kan ontstaan. Gebruik daarentegen een pluisvrije, vochtige doek. Ga bij een oorontsteking of veel vuil/en of oorsmeer naar uw dierenarts.

Kan oorontsteking bij hond vanzelf overgaan? ›

Dat kan gebeuren wanneer een oorontsteking lang onbehandeld blijft. Een middenoorontsteking is pijnlijk voor de hond en deze herken onder andere doordat je hond constant in rondjes gaat lopen en echt uit balans is. Een oorontsteking bij de hond gaat niet vanzelf over en moet worden behandeld.

Hoe vaak oren hond schoonmaken? ›

Gezonde oren hoeven over het algemeen niet regelmatig te worden gereinigd. Maar heeft je hond vaker last van vuil in zijn oren of van ontstoken oren, dan raden we je aan om zijn oren regelmatig te reinigen. Een oorontsteking kan overigens ook vaak ontstaan door zwemmen in een meer, vijver of beek.

Waar oren mee schoonmaken? ›

Je oren schoonmaken met warm water of een zoutoplossing

Dep je oor vervolgens droog. Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken. Voeg 1 theelepel keukenzout toe aan 250 ml lauw- warm water en spoel hiermee je gehoorgang.

Hoe ziet oormijt er uit? ›

Ze zien eruit als kleine, witgrijze spinnetjes en ze zorgen voor heel wat jeuk en irritaties in de gehoorgangen van onze huisdieren. De mijten veroorzaken irritatie door hun speekselvorming en daardoor wordt meer oorsmeer geproduceerd.

Hoe toont een hond zijn liefde? ›

De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.

Wat betekent het als je hond je likt? ›

De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.

Wat te doen bij een hond die veel krabt? ›

Neem dan zeker contact op met de dierenarts. Jeuk is een symptoom van een huidaandoening of allergische reactie. Naast jeuk zijn er vaak ook nog andere klachten bij uw hond te zien, zoals rode of geïrriteerde huid of schilfers, vaak door het krabben of likken.

Wat kun je zelf doen bij oorontsteking hond? ›

Bij een oormijtinfectie kun je met oorzalf met een insecticide erin, goede resultaten boeken. Bij infecties met bacteriën of gisten zijn antibiotica of anti-schimmel zalven nodig. Wanneer de gehoorgang erg vies is, dan worden eerst de oren - onder een lichte verdoving - uitgespoeld.

Wat is de beste Oorreiniger voor de hond? ›

Conclusie. Gesteld kan worden dat de beste oorreiniger voor honden Oxyfresh Pet Ear Cleaner is. Het bevat de unieke actieve zuurstof-formule Oxygene waardoor de werking optimaal is. Hier tegenover staat dat er geen irriterende stoffen als ingrediënt zijn toegevoegd.

Welke zalf oorontsteking hond? ›

Bij een oorontsteking of preventie hiervan bij honden kan een oorzalf of oorcleaner worden voorgeschreven.

Welke oordruppels bij oorontsteking hond? ›

Zure oordruppels van Maxani voor honden

Ook worden ze veel gebruikt als onderhoud/ter preventie bij honden die steeds terugkerende “buiten” oorontsteking (otitis externa) hebben. Het azijnzuur in deze druppels zorgt ervoor dat bacteriën en gisten niet graag in de oren nestelen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6134

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.